Viza de Iran într-o zi

Viza de Iran într-o zi

Iranul nu e poate o destinație turistică de top dar în cazul în care decideți să faceți o călătorie în vechea Persie, cu siguranță nu veți regreta. Shiraz, Persepolis, Isfahan sau Kashan sunt dor câteva locuri emblematice din Iran pe care nici un turist nu ar trebui să le rateze. Totuși nu uitați că în calitate de cetățean român pentru a intra în Republica Islamică Iran va trebui să obțineți o viză turistică, fie la ambasada Iranului din București, fie la alte misiuni diplomatice sau consulare ale Iranului în lume. Întreg procesul de obținere a vizei poate dura mai mult de o lună.

consulatulGeneral

Dar haideți să vă zic un pont. Există un consulat al Iranului la Trabzon, în Turcia unde din experiență proprie procesul de obținere a vizei este extrem de simplu și durează doar o singură zi. Dacă totuși nu puteți ajunge pe la Trabzon înainte de a merge în Iran și trebuie musai să o obțineți la București atunci vă poftesc să-i citiți aici postarea Simonei de la lipa-lipa.ro despre procedura și pașii pe care trebuie să-i urmați acolo.

Este recomandat să fiți la consulat la orele 9:00 dimineață cu un pașaport valabil 6 luni de la acea dată, fără ștampile de intrare/ieșire din Israel (orice pașaport cu ștampile de Israel va fi refuzat), 3 poze tip pașaport (dacă sunteți femeie, trebuie să fiți acoperită în poze) și 75 €. Asta e practic tot ce aveți nevoie ca și documente. Simplu, nu? Pe urmă, vi se va da un formular care trebuie completat față-verso cu date personale și detalii despre vizita dvs în Iran.

formularVizaIran

Ce întrebări conține acest formular și cum răspundeți la întrebări?

 • Adresa permanentă din România
 • Adresa la care veți sta în Iran: completați cu adresa hotelului, hostelului sau a gazdei dintr-un oraș sau localitate unde veți rămâne cel puțin o noapte. (nu vă întreabă nimeni adresele exacte ale tuturor locurilor unde intenționați să mergeți)
 • Locul de muncă și/sau ocupația: Dacă precizați că sunteți jurnalist, activist sau dețineți vreo funcție oficială în stat se poate să vi se pună întrebări și cere documente suplimentare. Dacă sunteți student, vi se va cere legitimația de student (eu personal nu o aveam la mine, dar păream de vârsta la care ești la universitate).
 • Punctul de intrare în țară: dacă intrați din Turcia, cel mai probabil veți trece granița pe la Gurbulak/Bazargan, iar din Armenia  Agarak/Norduz. (căutați numele punctului de trecere a frontierei înainte să vă prezentați la consulat)
 • Câți bani aveți cu dvs: V-aș recomanda să nu puneți o sumă mai mică de 1000$ sau mai mare de 3000$. Eu am pus 1500$ și a fost în regulă. Nu vă controlează nimeni ce sumă reală aveți la dvs.
 • Ce alte țări ați vizitat înainte: Vă recomand să menționați doar cele prin care ați trecut ca să ajungeți în Turcia și cele a căror ștampilă o aveți în pașaport. Oricum nu aveți spațiu să menționați mai mult de vreo 10-12 țări din câte îmi aduc aminte.
 • Ce vreți să vizitați în Iran: Chiar dacă intenționați să mergeți în zone mai periculoase ale țării, cum ar fi Balucistan, vă recomand să nu menționați asta la consulat. Precizați destinații turistice precum Teheran, Isfahan, Shiraz și Persepolis.
 • Durata șederii: Cam cât le cereți atât primiți. Eu am cerut viza pe 30 de zile și atât mi-au dat (chiar dacă ulterior nu am putut rămâne decât 12 zile). 30 de zile e durata cea mai recomandată pentru o țară de mărimea Iranului. Totuși dacă vi se dă mai puțin decât ați cerut vă veți putea extinde șederea odată ce ajungeți în Iran.
 • Amprente: De obicei cetățenilor români nu li se cere amprentarea. Nici mie nici altor călători români care au trecut pe la acel consulat nu ni s-a cerut așa ceva. Totuși, unor cetățeni francezi și japonezi care au venit în aceași zi cu mine la consulat, li s-au luat amprente de la toate degetele mâinii.
 • Asigurare medicală: În circumstanțe normale, ca cetățean român nu ți se cere așa ceva când aplici la acest consulat.
 • Cetățenii la care ați renunțat: Dacă ați fost vreodată cetățean al altui stat decât România sau aveți o altă cetățenie decât cea românească, vi se cere să o treceți în formular. Totuși, deși eu am și cetățenie canadiană nu am trecut-o. Personal cred că acea secțiune este concepută pentru cetățeni iranieni care au renunțat la cetățenie sau și-au pierdut-o și acum sunt obligați să aplice pentru viză ca să intre în țara lor de origine.

După ce veți fi completat formularul vă va chema consulul care vă va verifica formularul completat, pașaportul și pozele punându-vă întrebări despre răspunsurile pe care le-ați dat. Pe mine m-a pus să-i dau legitimația de student, fiindcă am trecut la meserie student la univ. McGill din Canada și m-a întrebat ce intenționez să vizitez în Iran. Simplu ca bună ziua. După ce totul a fost în regulă mi s-a dat o chitanță și mi s-a zis să merg să plătesc taxa de 75 € la una din sucursalele Turkiye Bankasi. Totodată mi s-a zis să revin cu dovada de plată de la bancă la orele 17:00 în aceeași zi să-mi ridic pașaportul vizat. Turkiye Bankasi e ușor de reperat  fiind într-una din cele mai centrale locații din Trabzon, pe strada K. Maris Cadessi.

Odată ajunși la bancă, plătiți cei 75 € și vi se va da chitanța cu care reveniți pe seară la consulat.

Pentru mine totul a mers ca la carte. Singurul inconvenient a fost nr. mare de aplicanți din ziua aia și faptul că atunci când m-am prezentat la consulat la orele 17:00 mi s-a zis să revin mai târziu fiindcă nu terminaseră de procesat toate cererile. Mă rog, au întârziat 3 ore. De abea la orele 20:00 mi-am primit viza.

10455411_10152412542913962_7456283627378290007_n

Acestea fiind spuse, eu vă doresc succes și vă promit că nu veți regreta nici o clipă dacă luați decizia să vizitați Iranul, iar dacă vreți să ajungeți acolo rapid, treceți pe la consulatul din Trabzon pentru viză. E singura cale rapidă de a obține viza pentru un călător sau turist obișnuit.

Adresa consulatului general al Republicii Islamice Iran: Taksim Caddesi Kiziltoprak Sokak Nr. 3, Trabzon
Turcia.

Consul general: Dl. Mashhoud Nohasi.

 

 

Comentarii Facebook

Comments

 • 3 decembrie 2015
  Andreea

  Viza de Iran se poate obtine si on arrival,in aeroport, fara probleme….De ceva ani nu e mai e obligatorie obtinerea vizei la ambasada. Pe siteul ambasadei nu scrie .. dar la telefon va pot confirma.
  Acelasi lucru e valabil si pentru Iordania.

 • 29 iunie 2017
  selin

  buna .as dori sa plec peste 6 zile in iran si nu am viza ,imi puteti zice va rog cam cate zile dureaza ,viza si trb sa merg la bucuresti ?multumesc ast rasp!!

 • 3 februarie 2019
  nelu

  Daca vreau sa vizitez Iranul cu automobilul personal , ce acte imi trebuie ?? multumesc de raspuns

 • 3 februarie 2019
  nelu

  Se poate calatorii in Iran cu automobilul personal ?

   • 12 februarie 2019
    nelu

    Foarte multumesc de raspuns !!

   • 24 februarie 2019
    nelu

    Scuza`ma ca revin , am citit ca trebuie un ,, Carnet de Trecere ” , pt automobil , pot sa`l obtin de la consulatul din Trabzon ?? Daca cunosti ceva detalii sau stii pe cineva care o facut aceasta experienta ( de a calatori in Iran cu masina proprie ) , te rog spune`mi . Orice sfat sau experienta imi e de f ajutor . Multumesc !!!

 • 27 februarie 2019
  nelu

  Salut Radu , ,, carnetul de trecere ” pt masina se poate obtine de la consulatul din Trabzon sau de la vama din Gurbulak ?? Daca stii ceva amanunte : cat costa , valabilitate … , te rog sa`mi scrii aici sau pe messenger . Multumesc !! Am inteles ca ar fi si o varianta mai putin sigura cu un intermediar iranian .

Scrie un comentariu