Traversarea Boliviei și a celui mai mare deșert de sare din lume, Salar de Uyuni

Salar de Uyuni, Bolivia

Traversarea Boliviei și a celui mai mare deșert de sare din lume, Salar de Uyuni

În ultimul articol vă povesteam despre incursiunile pe masivii Sajama și Parinacota, pe a căror vârfuri, din păcate, nu am reușit să ajung datorită factorilor meteorologici. Așa că am abandonat ideea de a mai încerca vreo altă ascensiune și mi-am văzut mai departe de drum.

Am părăsit La Pazul în ajunul Anului Nou, prinzând într-unul din orășelele din apropiere chiar și niște tradiții locale care mi-au adus aminte de ale noastre, din România. Totuși, petrecerea din satele boliviene se termină înainte de ora 12 noaptea, iar după nu mai găsești pe nimeni treaz sau vreun magazin deschis. Toți sătenii sunt beți înainte de 12 și pleacă la culcare. Eu mi-am pus cortul în părculețul din centrul urbei și am tras un pui bun de somn, după ce sărbătorisem și eu cu câteva beri. Aceasta era a treia trecere dintre ani, sârbătorită pe drum.

Vremea pe altiplano, în lunile decembrie și ianuarie este una pe cât se poate de ciudată: ploaie, trăsnete, mult vânt, iar dacă urci la peste 5.000 de metri, dai și de ninsoare.

Șoseaua dintre La Paz și Oruro este prevăzută cu două benzi pe sens și spațiu suficient pe margini pentru a pedala în siguranță. Nici traficul nu este mare în Bolivia, foarte puțini oameni deținând vehicule personale, majoritatea deplasându-se cu maxi taxiuri.

În Bolivia, șoselele principale (destul de puține la număr), în marea lor parte, sunt asfaltate și chiar proaspăt asfaltate, intrând la ‘mari’ lucrări de infrastructură ale Președintelui Evo Morales. Cum ai ieșit de pe ele, te așteptă pietrișul, nisipul și noroiul. Dar asta face, până la urmă, din Bolivia, un loc atât de pitoresc și spectaculos, un loc în care parcă te întorci în timp.

Din când în când, altimetrul îmi amintește că pedalez la 3.900 de metri. Până acum câțiva ani în urmă nu ajunsesem niciodată la o așa altitudine. Mi s-ar fi părut incredibil, iar acum, pedalez luni de zile la altitudini care au depășit uneori și 4.500 de m. Regiunea andină din America de Sud și cea himalayană, în Asia sunt cele mai înalte regiuni locuite ale Terrei. Doar în jur de 140 de milioane de oameni din întreaga lume locuiesc la o altitudine mai mare de 2.400 de m, iar majoritatea localităților situate la peste 4.000 de m altitudine se găsesc în țările andine ale Americii de Sud, Tibet și zona Himalaya.

Pentru a ajunge la Salar, aveam două opțiuni din Oruro: fie să o iau pe principală spre orașul Uyuni, fie pe ocolite, prin Copacabanita, Andamarca și Salinas și să traversez Salarul între Jirira și Colchani. Am ales a doua variantă, chiar dacă mai lungă și mai grea, dar pitorescul și autenticitatea drumului băteau clar prima variantă, pe o șosea aglomerată.

Fix la ieșire din Oruro, pe malul Lacului Uru Uru am putut observa niște flamingo. Păcat totuși de maldărul de gunoaie. Ca mai în toate țările latino americane, managementul gunoaielor în Bolivia este unul dezastruos. La ieșirea din fiecare oraș, sunt maldăre peste maldăre de gunoaie și mirosuri care mai de care. Și nu numai.

Drumul pe care mi l-am ales a fost complet lipsit de trafic. Cel puțin după Copacabanita, media de timp între două mașini care mă depășeau, a fost, cred, de 15 minute. În același timp, pe acest tronson, am văzut și unul din cele mai frumoase asfințituri din Anzi.

După Andamarca a dispărut și asfaltul, lăsând loc unui drum de pietriș și nisip. Și cum credeam că mă bucur de unul singur de acest drum, mă nene, apare unul pe motoretă și intră în mine. M-am ferit cât am putut, dar tot m-a atins și mi-a rupt suportul cobului de pe spate și mi-a îndoit o pedală. Când l-am întrebat cum naiba a pierdut controlul, mi-a zis că nu vede. Deci tu poți fi cel mai corect biciclist sau șofer și altul inconștient să te omoare. Cam așa stă treaba. Și chiar într-una din cele mai izolate regiuni, unde nu te-ai aștepta.

Salar de Uyuni

Cu o suprafață de 10.582 km pătrați, Salar de Uyuni este cel mai mare deșert de sare din lume, fiind și obiectivul cel mai cunoscut și râvnit de orice turist din Bolivia, iar traversarea lui pe bicicletă este o experiență absolut unică.

După câteva zile de off-road și ‘mud-road’, am intrat în Salar pe rampa din dreptul localității Jirira. Sunt mai multe astfel de rampe, dar asta mi s-a părut cea mai avantajoasă opțiune pentru mine, având undeva la 80 de km de traversare efectivă a Salarului, până în dreptul localității Colchani, în apropiere de orașul Uyuni.

Pentru cineva care n-a pedalat prin Salar, s-ar putea întreba cum te orientezi în acea mare de sare. Ei bine, există rute care se disting de restul mării de sare. Rute bine definite și vizibile care sunt tranzitate chiar și de autobuze și camioane.

După primii 10 km, bicicleta mi se umple de sare, dar în mintea mea, nu pot asocia particulele albe cu sarea. Mă gândesc la zăpadă, deși e sare. De la distanță nici nu prea poți face diferența între cele două.

N-am apucat să dorm la cort în Salar, fiind destul de dificil să bat cuiele de ancorare, dar am compensat cu o găteală, la primus.

Seara, chiar înainte de ieșirea din Salar, spre Colchani, m-a izbit un vânt frontal destul de nesuferit. De altfel, în mai toată regiunea andină, ori în ce direcție te-ai deplasa, am impresia că vântul e mereu împotriva ta, dar cu puțină sforțare, am ieșit cu bine la liman. Mai mult decât vântul, nu vroiam să mă prindă furtuna cu trăznete care se vedea la orizont. M-a prins mai târziu, în cort.

În zilele ce au urmat, din Uyuni, aveam să încep tranziția spre ținuturile joase din nordul Argentinei, dar nu înainte de a traversa cea mai grea parte a Anzilor bolivieni. Tot aici, avea să mi rupă urechea de la schimbătorul de pe spate. Dar despre asta, în articolul următor.

Comentarii Facebook

Comments

Scrie un comentariu