EnglishRomanian

2015 -2018 TRAVERSAREA AMERICILOR EXPEDIȚIE

TRAVERSAREA AMERICILOR PE BICICLETĂ

O expediție de 34.554 de km, din Alaska până în Țara de Foc, prin toate țările continentale ale celor două Americi

Pe 5 august 2015 Radu dădea primele pedale din extrema nordică a Alaskăi, din micuța localitate Deadhorse spre sud. Ceea ce și-a planificat inițial a fi o expediție de doar 9 luni, s-a transformat, treptat, într-una de 3 ani și 3 luni. Traseul de 34.554 de km pedalați l-a purtat pe Radu din extrema Alaskăi, până în Țara de Foc prin toate țările și teritoriile continentale ale celor două continente (Alaska, Canada, SUA, Mexic, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam, Guiana Franceză, Brazilia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina, Paraguay, Uruguay și Chile). Pe 22 octombrie 2019 Radu a atins Ushuaia, cel mai sudic oraș din lume, devenind astfel primul român care a reușit să ducă la capăt o astfel de aventură.

JURNAL AUDIO – Radio România Iași

O serie de interviuri realizate de Horia Daraban de la Radio România Iași care servesc drept jurnal al expediției

 

Alaska Mexic Brazilia
Surinam Peru Argentina/Paraguay
Uruguay/Patagonia Argentina Țara de Foc (Argentina)

RUTA

ETAPE

ALASKA

Distanța parcursă: 1.370 km

Perioadă: 5.08.2015 – 3.09.2015

Traseu: Deadhorse – Fairbanks – Delta Junction – Tok – Beaver Creek(Yukon)

Dificultăți întâmpinate:

 1. Traversarea distanței dintre Deadhorse și Fairbanks pe Dalton Highway, una dintre cele mai nordice și izolate șosele din lume, în mare parte neasfaltată.
 2. Cu puțin timp înainte de intrarea în Canada (în Delta Junction) l-a prins prima ninsoare din sezon (pe 30.08.2015)

Momente cheie/highlight-uri:

 1. Începerea călătoriei pe 5.08.2015 într-unul din cele mai nordice puncte de pe continentul Nord American, localitatea Deadhorse (70°12′ latitudine Nord), în apropierea golfului Prudhoe de la Oceanul Arctic.
 2. Trecerea Cercului Arctic situat la 66°33′ latitudine Nord

Întâlniri cu fauna locală: urs Grizzly & caribou

Probleme tehnice/revizii/piese schimbate la bicicletă: niciuna

CANADA

Distanța parcursă: 3.295 km

Perioadă: 3.09.2015 – 30.11.2015

Traseu: Beaver Creek – Destruction Bay – Watson Lake – Fort Nelson – Fort Saint John – Slave Lake – Edmonton – Calgary – Cardston

Dificultăți întâmpinate:

 • Temperaturi sub 0°C, ploi reci tomnatice și pe alocuri (în special în pasurile montane de pe ALCAN) ninsoare.

Momente cheie/highlight-uri:

 • Traversarea teritoriului Yukon și a Columbiei Britanice pe faimoasa ALCAN (cunoscută și ca Alaska Highway), șosea care începe în Delta Junction, în Alaska și se termină în Dawson Creek (peste 2.200 de km străbătuți pe bicicletă prin pustiul nord american). Mare parte a acestei șosele se află pe teritoriul canadian
 • Explorarea parcurilor naționale Kluane și Banff

Întâlniri cu fauna locală: pumă (cougar), elani, bizoni și urși negri (pe ALCAN).

Probleme tehnice/revizii/piese schimbate la bicicletă:

 • I s-a rupt pentru prima oară suportul de bagaje(coburi) pe față, la câțiva km de localitatea Watson Lake. Depășise greutatea pe care acesta o suportă și cum aluminiu nu este foarte rezistent, s-a rupt. A cerut o sârmă la primul atelier auto întâlnit în localitate și l-a legat. Reparația a ținut cu brio până în Joussard, Alberta unde a găsit pe cineva care suda aluminiu. Ulterior, a cedat din nou, în New Mexico, SUA.

SUA

Distanța parcursă: 2.830 km

Perioadă: 30.10.2015 – 10.01.2016

Traseu: Browning(Montana) – Great Falls(Montana) – Livingston(Montana) – Gardiner(Montana) – West Yellowstone(Montana) – Idaho Falls(Idaho) – Salt Lake City (Utah) – Moab(Utah) – Cortez(Colorado) – Farmington(New Mexico) – Albuquerque(New Mexico) – Las Cruces(New Mexico) – El Paso(Texas).

Dificultăți întâmpinate:

 • Intrarea în SUA i-a fost inițial refuzată și a fost întors în Canada. A doua zi s-a întors cu extras de cont, articole apărute în presă despre expediția sa și alte dovezi care confereau credibilitate expediției lui și a avut norocul să dea peste un vameș amerindian care îl văzuse cu o zi în urmă pedalând spre graniță, în ultima porțiune a provinciei canadiene Alberta. A fost lăsat să treacă de către acesta.
 • Traversarea Statelor Unite prin zona munților Stâncoșilor, prin statele Montana, Wyoming, Idaho, Utah, Colorado, New Mexico și Texas. Condiții deosebit de grele de iarnă
 • Altercație cu poliția din Provo, Utah. A fost somat cu pistolul. Greșise adresa unei gazdei iar cei la ușa cărora a bătut au chemat poliția.
  Momente cheie/highlight-uri:
 • Traversarea parcului național Yellowstone (fără trafic auto) în ultima zi permisă cicliștilor.
 • Explorarea parcurilor naționale Arches și Canyonlands în statul Utah

Întâlniri cu fauna locală: Bizoni (Yellowstone), haită de lupi (Yellowstone), coiot (Yellowstone)

Probleme tehnice/revizii/piese schimbate la bicicletă:

 • Prima pană a expediției în Great Falls, Montana, după mai bine de 5.000 de km parcurși. Cauciucurile Schwalbe Silver s-au dovedit extraordinare și cel mai probabil l-ar fi ținut și mai mult dacă nu le-ar fi menținut umflate sub presiunea corespunzătoare.
 • Primul cauciuc și primul lanț schimbat în Ogden, Utah
 • În Farmington, New Mexico i s-a rupt (din nou) suportul de bagaje/coburi pe față. S-a rupt fix deasupra sudurii efectuate în Canada.

MEXIC

Distanța parcursă:  3.462 km

Perioadă: 10.01.2016 – 12.04.2016

Traseu: Juarez – Chihuahua – Torreon – Zacatecas – San Luis Potosi – Queretaro – Mexico – Puebla – Cordoba – Coatzacoalcos – Frontera – Jonuta – Emiliano Zapata – El Ceibo

Dificultăți întâmpinate:

 • A intrat în Mexic prin Ciudad Juarez, considerat multă vreme cel mai periculos oraș din lume din cauza traficului de droguri și a rivalității dintre carteluri.
 • Traversarea deșertului Chihuahua și a statului Chihuahua, o zonă extrem de periculoasă. Aici au avut loc de-a lungul ultimului deceniu extrem de multe omoruri și răpiri.
 • La sud de capitala Mexico, un tip care l-a urmărit pe motocicletă i-a furat din mers telefonul cu tot cu căști.
 • A mers peste 100 de km cu o gaură (pe care a peticit-o pe interior) în cauciucul de pe spate până a găsit altul nou. Asta se întâmpla aproape de granița cu Guatemala iar cauciucul a apucat să-l schimbe abia în Flores, Guatemala.

Momente cheie/highlight-uri:

 • Escaladarea vulcanului Orizaba (5.636 m), cel mai înalt vulcan din America de Nord și al treilea vârf de pe continent după Denali (6.144 m) și Logan (5.959 m)
 • Întâlnire în imediata apropiere a graniței dintre Mexic și Guatemala cu 7 grupuri diferite de imigranți din Honduras care se deplasau spre SUA, mulți dintre ei desculți.
 • A dormit într-o celulă din arestul poliției din orășelul Atzitzintla, la baza vulcanului Orizaba. Poliția locală i-a oferit drept cazare una dintre cele două celule din arest. A fost un loc cât se poate de sigur într-o țară cât se poate de nesigură.
 • Depășirea bornei de 10.000 de km parcurși în apropiere de localitatea Coatzacoalcas situată la Golful Mexic.
 • A petrecut 7 zile în Ciudad Juarez, 7 zile în Ciudad Chihuahua, două săptămâni în Capitala Federală – Cd de Mexico. Restul șederilor au fost de scurtă și foarte scurtă durată.
 • Zonele geografice principale pe care le-a traversat au fost deșertul Chihuahua din nordul țării, Podișul Central Mexican și zona de junglă tropicală din statele Veracruz și Tabasco.
 • Traversarea Tropicului de Nord la 23°26′ latitudine Nord

Întâlniri cu fauna locală: maimuțe urlătoare  & tucan (el mono aullador) în lunca Usumacintei, în sudul Mexicului.

Probleme/revizii tehnice/piese schimbate la bicicletă:

 • Datorită numeroșilor spini întâlniți în nordul Mexicului a avut de departe cele mai multe pene din toată expediția. Uneori trebuia să peticească camera la fiecare 30 de km.
 • În Chihuahua a schimbat un alt cauciuc (singurul pe care îl mai avea de la începutul expediției)
 • Revizie tehnică completă în Ciudad de Mexico unde au fost schimbate plăcuțele de frână pe spate, al doilea lanț și uleiul la frânele hidraulice.

AMERICA CENTRALĂ

Distanța parcursă: 3.372 km

Perioadă: 12.04.2016 – 25.07.2016

Traseu: El Ceibo – Flores(Guatemala) – Belmopan(Belize) – Punta Gorda(Belize) – boat – Puerto Barrios(Guatemala) – Quetzaltepeque(Guatemala) – Santa Ana(El Salvador) – Sonsonate(El Salvador) – San Miguel(El Salvador) – Choluteca(Honduras) – Leon(Nicaragua) – Managua(Nicaragua) – Granada(Nicaragua) – Peñas Blancas(Costa Rica) – Puntarenas(Costa Rica) – Quepos(Costa Rica) – Paso Canoas – David (Panama) – Santiago(Panama) – Ciudad de Panama(Panama) – Cartí(Panama)

Dificultăți întâmpinate:

 • Atacat cu cuțitul și jefuit de unul din coburile de pe spate într-un cartier defavorizat din Panama, capitala țării cu același nume. În acel cob avea toate hainele așa că a rămas doar cu cele de pe el și a dormit în acea noapte pe podeaua secției de poliție.
 • Mari dificultăți cauzate de zona tropicală: canicula infernală și umiditatea extrem de ridicată din aer (uneori depășea 90%)
 • Căzătură de pe bicicletă la 15 km de portul Carti, pe “ultima sută de metri” a Americii de Nord. Răni și contuzii ușoare.
 • Tensiuni la granița dintre Guatemala și Nicaragua pe fondul unui copil ucis de trupele de grăniceri belizeni
 • Și-a pierdut portofelul unde avea acte (& carduri) în Guatemala.

Momente cheie/highlight-uri:

 • Belize nu era în itinerariul inițial dar odată ajuns în Mexic a schimbat strategia și a ales să traverseze toate țările continentale ale Americii de Nord și Centrală, dirijându-se întâi spre Belize via Guatemala (provincia nordică Peten).
 • Unul din cele mai importante highlight-uri ale acestei porțiuni de traseu este trekkul prin jungla din nordul Guatemalei, spre ruinele de la El Mirador de unde a fost scos cu elicopterul de către niște columbieni.
 • Borna de 12.000 de km parcurși atinsă în Playa Dorada din El Salvador
 • Între Punta Gorda (Belize) și Puerto Barrios (Guatemala) a fost obligat să ia o barcă (25,3 mile marine). Din cauza tensiunilor dintre Guatemala și Belize nu există nici un punct legal de trecere a frontierei între aceste două țări în zona Punta Gorda, Belize. Singura opțiune este traversarea golfului Amatique, un subgolf al golfului Honduras.
 • Întâlnire cu migranți haitieni și africani blocați la granița dintre Costa Rica și Nicaragua. La fel ca și în cazul imigranților hondureni, aceștia se îndreptau spre SUA dar erau blocați în drumul lor de către autoritățile nicaraguane.
 • Explorat vulcanul Masaya din Nicaragua și Parcul Național Manuel Antonio din Costa Rica
 • Honduras este țara în care a petrecut cel mai scurt timp din toată expediția: doar două zile. A traversat bucata de Panamericana care leagă El Salvador de Nicaragua.

Întâlniri cu fauna locală: broaște țestoase (El Salvador), iguană (El Salvador), scorpion (jungla Guatemala), maimuța paianjen (jungla Guatemala), raton (Parcul Național Manuel Antonio), coati (Parcul Național Manuel Antonio), caiman (Costa Rica)

Probleme tehnice/revizii/piese schimbate la bicicletă: cauciuc găurit schimbat în Flores (al treilea cauciuc din expedițe)

REGIUNEA DARIEN

Distanța parcursă: 178 de mile marine (330 km)

Perioadă
: 24.07.2016 – 25.07.2016

Datorită lipsei de rute terestre între Panama și Columbia (panamericana se întrerupe la Yaviza) și faptul că jungla Darien este extrem de dificilă de traversat, necesitând oricum traversarea unor râuri cu barca, Radu a ales să pedaleze până în portul Cartí, iar de acolo a luat două ambarcațiuni motorizate până la Turbo, în Columbia, dormind o noapte pe o insulă din arhipelagul San Blas (la 10 min cu barca de Carti, de țărmul panamez) și o alta la frontieră. Din Capurganá (prima localitate din Columbia) a luat un catamaran până la Turbo, de unde avea din nou șosea, spre Medellín.

Dificultăți întâmpinate:

 • Barcagii care operau prima barcă și cu care a înnoptat pe insulă erau traficanți de droguri.
 • Barcagii manevrau barca de dimensiuni reduse cu o viteză excesivă pe o mare extrem de agitată.

NORDUL AMERICII DE SUD

Distanța parcursă: 6.503 km

Perioadă: 25.07.2016 – 20.03.2017

Traseu: Turbo(Columbia) – Medellin(Columbia) – Bucaramanga(Columbia) – Cucuta(Columbia) – San Cristobal(Venezuela) – San Fernando de Apure(Venezuela) – Calabozo(Venezuela) – Ciudad Bolivar(Venezuela) – Santa Elena de Uairen(Venezuela) – Boa Vista, Roraima(Brazilia) – Georgetown(Guyana) – Paramaribo(Surinam) – Cayenne(Guiana Franceză) – Macapá, Amapá(Brazilia)

Dificultăți întâmpinate:

 • În localitatea Calabozo din Venezuela a fost căutat noaptea de bandiți, în hotelul în care era cazat. Nu au ajuns la el dar au jefuit recepția iar a doua zi a fost escortat de Gărzile Bolivariene până la ieșirea din oraș.
 • În Venezuela, țară cu cea mai mare inflație din lume trebuia să cară cu el șomoiocuri de bancnote, 1 dolar american însemnând un minim de 20 de bancnote. La un moment dat, jumătate dintr-un cob de pe spate era plin de bancnote.
 • În zona centrală a Venezuelei un polițist i-a cerut șpagă 500 de bolivares (câțiva zeci de cenți de dolar american).
 • Traversarea Guyanei pe una din cele mai izolate șosele din America de Sud, șosea care leagă granița braziliană de capitala guyaneză, Georgetown, în cea mai mare parte neasfaltată și necirculată. Imediat după frontiera braziliană începe savana care după aproximativ 150 de km lasă loc junglei dese. Pe alocuri șoseaua este extrem de strâmtă.
 • Amenințat cu arma de trei puști în Guiana Franceză. Tentativă de jaf eșuată.
 • Ploi torențiale interminabile în statul brazilian Amapa. Două săptămâni a plouat zi de zi, oră de oră. Atunci când se oprea două ore părea un miracol. La un moment dat nu mai avea nici o singură haină uscată. Toate erau ude și năclăite. În porțiunile unde șoseaua era neasfaltată (aprox. 150 de km imediat după trecerea frontierei în Oiapoque) a avut de îndurat noroaie serioase.

Momente cheie/highlight-uri:

 • În mod normal, din Columbia ar fi trebuit să se îndrepte întâi spre Ecuador. Ruta inițială prevedea traversarea pe o direcție mult mai scurtă nord-sud și doar pe zona andină/coasta de vest. Redeschiderea graniței columbiano-venezuelane l-a impulsionat să o ia spre Venezuela, în ciuda avertismentelor negative, începând astfel un mare zig-zag pe întreg continentul sud american, zig-zag care îl va fi purtat prin toate țările și teritoriile continentale ale Americii de Sud.
 • Pauză de o lună și o săptămână în Medellín.
 • Pauză de aproape 3 săptămâni în Boa Vista, Brazilia
 • Pauză de o săptămână în Georgetown, Guyana
 • Din Bucaramanga a efectuat un circuit secundar prin satele Columbiei profunde și canionul Chicamocha.
 • La 12.03.2017 atingea Ecuatorul în Macapá , Brazilia, terminând astfel de pedalat întreaga regiune de nord a Americii de Sud. Din Macapá a luat diverse bărci pe amazon și fluviul Napo până în El Coca, Ecuador, de unde a reluat traseul pe bicicletă.
 • Incursiune în Parcul național Canaima și Cascada Îngerului (979 de m), cea mai înaltă cădere de apă neîntreruptă din lume.
 • Ascensiune pe Roraima la tripla frontieră între Brazilia, Guyana și Venezuela
 • Cerut permisiune cacique-ului și dormit la un trib de indigeni din Amapa, între Guiana Franceza și Macapa, în Brazilia

Întâlniri cu fauna locală: caiman (Brazilia și Guiana Franceză)

Probleme tehnice/revizii/piese schimbate la bicicletă:

 • Schimbat set de plăcuțe de frână în Apartado, Columbia
 • Înlocuit cobul furat în Ciudad de Panama cu unul lucrat manual de un croitor din Medellin, care a încercat să copie modelul original.
 • Schimbat lanțul în Medellin, Columbia și, din nou, în Boa Vista, Brazilia
 • Tot în Boa Vista a schimbat setul de pinioane și un cauciuc

AMAZONIA

Distanța parcursă: 2.214 mile marine (4.100 de km)

Perioadă: 20.03.2017 – 21.05.2017

Traseu: Macapá(Brazilia) – Santarem(Brazilia) – Manaus(Brazilia) – tripla frontieră Tabatinga(BR)/Leticia(CO)/Santa Rosa(PER)- Iquitos(Peru) – Cabo Pantoja(Peru) – El Coca(Ecuador)

Dificultăți întâmpinate: I-au furat câteva lucruri (nesemnificative) din borsetă, noaptea, în barca dintre Santarem și Manaus, în Brazilia.

Momente cheie/highlight-uri:

 • Pentru traversarea Amazonului din Macapa, Brazilia până în El Coca, Ecuador, Radu a folosit 8 ambarcațiuni diferite pe segmentele Macapa-Santarem, Santarem-Manaus, Manaus-Tabatinga/Leticia, Leticia – Santa Rosa, Santa Rosa – Iquitos, Iquitos-Cabo Pantoja, Cabo Pantoja – Nuevo Rocafuerte, Nuevo Rocafurte – El Coca (Francisco de Orellana)
 • Radu a trăit o săptămână în favelă în Manaus cu localnicii

Întâlniri cu fauna locală: delfiinii roz (botos), pirania, caimani (jacare)

ZONA ANDINĂ

Distanța parcursă: 6.018 km

Perioadă: 21.05.2017 – 19.01.2018

Traseu: El Coca(Ecuador) – Quito(Ecuador) –  Ibarra(Ecuador) – Quito(Ecuador) – Ambato(Ecuador) – Cuenca(Ecuador) – Huaquillas(Ecuador) – Piura(Peru) – Chiclayo(Peru) – Lima(Peru) – Nazca(Peru) – Cusco(Peru) – La Paz(Bolivia) – Uyuni(Bolivia) – Tarija(Bolivia)

Dificultăți întâmpinate:

 • I s-a furat o cameră de acțiune GoPro din gentuța de ghidon, în apropiere de Nazca, în Peru.
 • Prins într-o furtună de zăpadă cu trăznete pe masivul Parinacota din Bolivia, la peste 6.000 de m altitudine. A trebuit să abandoneze ascensiunea.
 • Lovit de un motociclist pe o șosea izolată de pe altiplano din Bolivia
 • În această porțiune de traseu Radu a avut cele mai importante urcări din întreg lanțul andin. Între Nazca și Cuzco a urcat de la 500 de m altitudine la peste 4.500 de m (o diferență de nivel de peste 4.000 m).
 • Pedalat peste o lună de zile pe altiplano la 3.800-4.000 de m altitudine.
 • Vânt (curentul Humboldt, curent sud-nord) și ceață pe coasta peruviană.

Momente cheie/highlight-uri:

 • A petrecut 4 luni de zile în Ecuador (a depășit viza cu o lună de zile) unde a realizat ascensiuni pe vulcanii Pichincha(4.784 m), Imbabura (4.630 m), Cotacachi (4.944 m), Carihuairazo (5.018 m), Illiniza Nord (5.126 m), Cayambe (5.796 m) și Chimborazo (6.268 m) – cel mai îndepărtat punct de centrul Terrei. A încercat de asemenea să atingă vârful vulcanului Tungurahua (5.023 m) dar vremea deosebit de dificilă nu i-a permis.
 • În Bolivia a avut o încercare de ascensiune pe Sajama (6.542 m) și una pe masivul Parinacota (6.348 m), ambele eșuate
 • Trekk la ruinele incașe de la Choquequirao via al doilea cel mai adânc canion din lume, canionul Apurimacului.
 • Trek la ruinele incașe de la Machu Picchu
 • Traversarea deșertului din Rezerva Naturală Paracas, pe coasta peruviană.

Întâlniri cu fauna locală: vicunii, culpeo (vulpea andină)

Probleme tehnice/revizii/piese schimbate la bicicletă:

 • În Quito,Ecuador a schimbat șaua și a cumpărat un nou suport de coburi pe față, de data aceasta din oțel, pentru a putea suporta o greutate mai mare.
 • Tot în Quito, Ecuador a schimbat ambele cauciucuri față/spate cu Schwalbe Maraton care aveau să-l țină până în Puerto Montt, Chile, Patagonia (peste 10.000 de km)
 • În Peru un mototaxi i-a lovit roata din spate și i-a opturat janta, fapt pentru care a trebuit să schimbe janta.
 • În Peru a schimbat axul pedalier pentru prima oară
 • Tot în Peru a trebuit să schimbe uleiul hidraulic la frâne și să readucă presiunea la valoarea normală.
 • Schimbat lanțul în Tarija Bolivia. Tot acolo a improvizat o ureche de prindere pentru schimbătorul de pe spate care i se rupsese. Originalul nu se găsea în Tarija.

NORDUL ARGENTINEI, PARAGUAY & URUGUAY

Distanța parcursă: 2.750 km

Perioadă: 19.01.2018 – 18.05.2018

Traseu: Aguas Blancas(Argentina) – Las Lomitas(Argentina) – Asuncion(Paraguay) – Ciudad del Este(Paraguay) – Foz do Iguaçu(Brazilia) – Puerto Iguazu(Argentina) – San Vicente(Argentina) – Santa Maria, Rio Grande do Sul(Brazilia) – Rivera(Uruguay) – Tacuarembó(Uruguay) – Montevideo(Uruguay)

Dificultăți întâmpinate:

 • Caniculă și umiditate extrem de ridicată în nordul Argentinei și Paraguay.
 • În nordul Argentinei, în apropiere de localitatea General Guemes din provincia Formosa i s-a rupt furca și a trebuit să aștepte peste o lună de zile o altă furcă din România, de la partenerii logistici.
 • În Asuncion a ajuns la spital cu insolație
 • Pe malul drept al fluviului Uruguay, în provincia argentiniană Misiones, s-a trezit noaptea cu focuri de armă lângă cort. Poliția (prefectura) fugărea doi contrabandiști.

Momente cheie/highlight-uri:

 • Pe șoseaua 212 din statul argentinian Misiones a ajuns la un trib de amerindieni care l-au găzduit peste noapte.
 • Barcă (el buquebus) între Montevideo și Buenos Aires.
 • Întâlnire cu Jose Mujica, fostul președinte al Uruguay-ului în apropiere de Montevideo

Întâlniri cu fauna locală: niciuna notabilă

Probleme tehnice/revizii/piese schimbate la bicicletă:

 • Schimbat furcă, far pe față, dinam și pinioane în Asuncion, Paraguay
 • Reparație schimbător și revizie completă în Santa Maria, Brazilia

PATAGONIA

Distanța parcursă: 4.954 km

Perioadă: 18.05.2018 – 11.11.2018

Traseu: Buenos Aires(Argentina) – Bahía Blanca(Argentina) – Neuquen(Argentina) – Bariloche(Argentina) – Puerto Montt(Chile) – Coyhaique(Chile) – Villa O’Higgins(Chile) – El Calafate(Argentina) – Rio Gallegos(Argentina) – Ushuaia(Argentina) – Puerto Williams(Chile) – Punta Arenas(Chile)

Dificultăți întâmpinate:

 • Traversarea Patagoniei pe timp de iarnă (a prins atât iarna boreală, în SUA, cât și iarna australă, în Argentina și Chile)
 • Vânt extrem în Patagonia, de cele mai multe ori din față. Acesta este probabil cel mai mare obstacol natural în Patagonia
 • În Țara de Foc a fost prins într-o furtună de zăpadă cu vânt extrem care i-a pus cortul la pământ și l-a obligat să părăsească cortul noaptea și să apeleze la ajutor.
 • Pe o porțiune de 72 de km Ruta 40 din Argentina nu este asfaltată și plouând/ningând în acea perioadă a trebuit să împingă bicicleta prin noroiul argilos. La un moment dat, pentru a putea înainta a trebuit să curețe pinioanele cu o linguriță și un ciorap și apă dintr-o baltă.
 • Între Chile și Argentina a trebuit să se ghidez după niște coordonate GPS pentru a face trecerea andină (Pasul Rio Mayer). După 15 km prin pustiu (nu există drum) și câteva râuri traversate la picior a ajuns la vama argentiniană.
 • Distanțele mari între localități îl obligau să aibă mereu suficientă hrană la el. În general, paste, conserve, șnițele, brânză, pliculețe de supă, etc

Momente cheie/highlight-uri:

 • Traversarea întregii Carretera Austral (cunoscută și ca Ruta 7 din Chile) din Puerto Montt la Villa O’Higgins (1.240 km) prin cele mai sălbatice și spectaculoase peisaje ale Patagoniei Chiliene
 • Vizitarea câmpului de gheață sudic al Patagoniei și al ghețarului Perito Moreno
 • Atingerea celui mai sudic oraș din lume, Ushuaia, pe data de 23.10.2018 și a celei mai sudice localități din lume, Puerto Toro, la 55°05′ pe data de 4.11.2018, cel mai sudic punct al expediției.
 • Traversarea pustiului Stepei Patagonice
 • Atingerea cu o ambarcațiune a Capului Froward, cel mai sudic punct continental al Americilor

Întâlniri cu fauna locală: puma care l-a vizitat la cortul noaptea (i-a văzut abia a doua dimineață urmele de labe), vulpe pe Carretera Austral (a venit la cort să caute mâncare), guanacos, nandu, armadillo, delfini, albatros, petrel, etc

Probleme tehnice/revizii/piese schimbate la bicicletă:

 • Portbagaj spate rupt
 • Schimbare ulei hidraulic frâne față/spate
 • Schimbare cauciucuri și lanț în Puerto Montt, Chile