Calatorii si Expeditii

zoom
No comments

Totul se poate termina într-o clipă

Știrea despre moartea cicliștilor polonez și german m-a cutremurat. Viețile a doi tineri care-și urmau pasiunea și vroiau să vadă lumea pe două roți, au fost curmate brusc și extraordinar de violent la sfârșitul lunii aprilie în statul Chiapas din sudul Mexicului.

Mi s-a făcut pielea de găină știind că eu însumi pedalasem prin acea regiune, mai precis prin statul vecin, Tabasco, acum 2 ani de zile, și poate nu realizasem asta până acum, dar cert este că totul se poate termina într-o clipă. Dar uneori, singurul lucru în care te poți baza este norocul și speranța că vei da doar peste oameni buni, oameni primitori, chiar și în cele mai periculoase regiuni ale lumii, în cele mai rău famate colțuri ale planetei, fiindcă vrei să vezi și înțelegi planeta asta așa cum este ea, fără să ciunțești, fără să te lăfăi în confortul și ignoranța locurilor turistice.

Am mai zis-o și o mai zic. 99% din oamenii acestei planete au intenții bune, dar uite că acel 1% reușește, uneori, și din păcate, să răstoarne carul mare.

Nu am realizat și chiar am ignorat această realitate și faptul că oricând totul se poate termina brusc. Am fost jefuit cu un cuțit în Panama și mi s-a pus și o armă în față în Guiana franceză, dar am scăpat și mi-am zis că totul e bine atunci când se termină cu bine. Dar uite că unii nu au avut acest noroc.

S-a vorbit mult zilele acestea despre soarta tragică a polonezului Krzystof Chmielewski și a germanului Holger Franz Hagenbusch, aflați fiecare într-un tur al lumii și omorâți la sfârșitul lunii trecute cu bestialitate în sudul Mexicului. Am purtat discuții cu mulți alți cicloturiști și am urmărit ca toată lumea știrile, iar concluzia mea personală este că au văzut ceva ce nu trebuiau să vadă, dar nu asta este esența a ceea ce vroiam să transmit în acest articol, ci faptul că urmându-ne această pasiune, suntem expuși, mai mult decât pare.

În tot acest scandal internațional, autoritățile locale din Mexic, au încercat să acopere crima, zicând că a fost accident, până când fratele lui Hagenbusch s-a deplasat din Germania la fața locului și a găsit corpurile ambilor. Absolut groaznic, dar nu de mirare într-o țară în care sunt comise peste 20,000 de astfel de crime anual, cele mai multe rămânând neelucidate.

Totuși pentru mine, Mexicul rămâne una din cele mai faine țări prin care am trecut, o țară a ospitalității și a omeniei, chiar dacă mi-a fost sincer frică de anumite regiuni, mai ales din nordul țării. Îmi aduc aminte cum mă avertizau americanii și mă rugau să ocolesc acea țară. Dar totul a fost bine pentru mine. Din păcate, nu și pentru Chmielewski și Hagenbusch.

RIP, guys!

Acum mă puteți urmări şi pe contul de Instagram şi urmări progresul expediției pe cel de Strava.

Dacă vă place ce fac și doriți să susțineți expediția în premieră națională de traversare a Americilor pe bicicletă #cycletheamericas puteți face o donație accesând link-ul PayPal de mai jos.

Comentarii

comentarii


Susține #CycleTheAmericas în timp ce ești în vacanță!

Când călătoresti, poți cumpăra serviciile turistice de la tour-operatorul WISE.travel, urmând că 4% din valoarea achizițiilor să fie donate automat de WISE către expediția #CycleTheAmericas. În plus, alți 4% vor susține o organizație umanitară din România, fără costuri suplimentare pentru tine.

Este de ajuns să te înregistrezi prin banner-ul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.