Interviu cu Timotei Rad, primul român care face înconjurul lumii cu autostopul

Interviu cu Timotei Rad, primul român care face înconjurul lumii cu autostopul

Pe Timotei Rad l-am întâlnit personal astă vară la Sankt Petersburg. E genul de om care ţi-e prieten din prima şi nu-ţi trebuie să petreci prea mult timp în anturajul său până când ajunge să-ţi vorbească de parcă eşti frate-său. De statură medie cu nişte ochelari pătrăţoşi, cu vorbă înceată ardelenească, dar cuprins de o nebunie rară, tânărul era la începutul unei aventuri pe care mulţi sunt sigur că şi-ar imagina-o imposibilă. După ce acumulase deja timp de un an de zile o vastă experienţă în ale autostopismului prin Europa de Vest şi Africa, de această dată Timotei sau Timo cum îi spun prietenii pleacase cu gândul de a înconjura întreaga planeta cu autostopul. Se pare că până în acest moment această “performanţă” a mai fost reuşită doar de alţi 5 aventurieri: un american pe nume Adam Cochran, un cuplu polonez, Kinga şi Chopin Radoslaw şi alţi doi francezi, Ludovic Hublet şi Jérémie Marie. Jérémie Marie este ultimul care a completat o asemenea provocare în 2013. Totuşi ca să înţelegeţi mai bine caracterul Timotei Rad şi aventura lui, i-am pus câteva întrebări, la care el mi-a răspuns în stilul lui autentic.

Timotei Rad în deşertul Sahara.

Radu: Când ai făcut prima oară autostopul în afara ţării şi ce te-a motivat să apelezi la un asemenea mod de transport?
Timotei: Prima oară am plecat în Europa cu autostopul până la Paris şi înapoi în mai 2012. A fost pentru un studiu la care lucram şi pentru care aveam nevoie să consult nişte cărţi şi hărţi foarte vechi pe care le puteam găsi doar în Viena, Leipzig, Paris, Londra şi Padova Vroiam să demonstrez prin acel studiu că primul român ce a făcut o hartă a unui teritoriu locuit de români este Dimitrie Cantemir şi nu Constantin Cantacuzino, cum se credea până recent. Puteţi să-mi găsiţi lucrarea aici.

Radu: Am înţeles că intenţionezi să faci înconjurul lumii cu autostopul. Când ai început, de unde şi în ce direcţie ai luat-o prima dată?
Timotei: Am luat-o spre est, Rusia toată până la Magadan! Trebuie din păcate să mă întorc din drum pentru ceva vize pentru care e safe să aplici doar la Bucureşti, după care o iau iar spre est (China) ca mai apoi să cobor spre Australia prin Indochina şi Indonezia. După Australia şi Oceania vreau să traversez Americile de la sud la nord (sper că şi Antarctica). Mă leg după vreun vas că biletul e foarte scump. După Americi revin în Europa completând turul.

Radu: Câte ţări şi teritorii ai reuşit să vezi până acum în turul acesta început în iunie?
Timotei: 30, dintre care 2 “teritorii”  Ceuta şi Gibraltar şi o regiune separatistă, Transnistria.

Radu: Care este reacţia şoferilor care te iau la autostop când înţeleg ce faci tu?
Timotei: Reacţia e diferită de la om la om, dar reacţiile se împart în 3 mari categorii: 1) Cei super impresionaţi de povestea şi nebunia mea (unii îşi sună prietenii să le spună ce specie de nebun au luat în maşină) şi care deci mă invită să îmi facă cinste ori cu mâncare, ori cu băutură, unul şi-a chemat chiar şi amicele pentru musafirul de mine. 2) Cei care zic “aha” şi îs indiferenţi. 3) Cei care îmi spun că îs neserios, că asta nu e o viaţă normală, că ar trebui să am un job, familie, copii… adicătelea tradus: “să transpire şi eu” pentru “construirea” minunatei societăţi capitaliste.

Radu: În ce limbă vorbeşti cu şoferii care te iau la autostop? Cum reuşeşti să te înţelegi tu cu ei şi ei cu tine?
Timotei: Vorbesc fluent engleză şi spaniolă. Mă descurc bine în maghiară şi suficient de bine în franceză şi rusă. Înţeleg şi puţină catalană şi italiană. După ce am învăţat şi rusa viaţa mi-a devenit uşoară. În prima lună de Rusia (din cele 3) a fost în schimb extrem de greu. Nu aveam nici o limbă în comun cu ei, dar după ce am învăţat niscaiva rusă, odată ajuns la mongoli şi kazahi, mai toată lumea vorbeşte rusă deci la ei nu mi-a mai fost greu.

Radu: Te ştiu ca fiind un om care nu prea are stare. Cât timp petreci într-un singur loc? Te simţi mai bine când eşti pe drum sau când petreci ceva timp într-acelaşi loc descoperind viaţa oamenilor de acolo şi încercând să descoperi locul respectiv?
Timotei: Mă ştii foarte bine. N-am stare pentru muzee ca Ermitajul, însă ador muzeele precum Karlag, din Kazahstan. Nu prea am stare dar sunt lucruri care mă vrăjesc şi pe mine. Petrec timp pe drumuri şi astfel descopăr oamenii. E metoda mea, aşa îmi place mie! Aşa mă simt eu bine! În 3 luni pe drumurile Rusiei am ajuns să îi cunosc mai bine decât dacă aş fi stat în acelaşi loc 3 luni ca un copac. Totuşi cred că oamenii pe care îi întâlneşti rămân cei mai importanţi.

Radu: Nu pot ocolii întrebarea cu finanţarea. Cum faci să călătoreşti atâtea mii de km pe mai nimic? Există vreo formulă magică care am putea-o împărtăşii şi cu alţi călători români?
Timotei: Formula e să fi ţăcănit şi să ştii ce îţi doreşti. Să fi dispus să te sacrifici. Uşor nu e dar trebuie să îţi placă. Eu vreau să văd lumea asta şi asta e cel mai important lucru sub Soare pentru mine. Deci pentru asta mănânc atât cât este, mai fac foame, etc. Am primit ceva donaţii dar banii îi ţin pentru vize iar după ce voi fi adunat banii necesari pentru vizele următoarelor 6 luni o să încep să dau bani şi pe mâncare… ha ha ha.

Radu: Te vezi ca un om schimbat la sfărşitul acestei epopei cu autostopul sau vei rămâne acelaşi Timotei Rad? Dacă da în ce sens? Care-ţi este câştigul cel mai mare de pe urma acestei aventuri?
Timotei: Schimbări se petrec zilnic în viaţa fiecăruia dintre noi. Schimbările depind de experienţele ce le ai. Se vor petrece schimbări notabile când ai experienţe multe şi “serioase” deci dată fiind mulţimea de experienţe ce le-am avut de când am luat-o la drum e clar că mă schimb şi eu, oarecum şi oarecât. Schimbări de factură însă nu o să fie. Schimbări datorate lucrurilor învăţate pe parcurs, pe drum însă sunt.
PS: Trebuie să rămânem noi înşine în orice împrejurare! Asta e singura schimbare pe care nu avem voie să ne-o permitem.

Radu: Ce sfat le-ai da şi altor tineri români, iubitori de călătorii si aventura?
Timotei: Să aibe inimă de apaş şi testicule (“suflet” în cazul fetelor) de oţel! BMW nu e nevoie. Voinţa e tot! Tre să fie făcuţi pentru asta, nu doar să stea în canapea şi să îşi zică ioi Doamne ce fain e.

Radu&Timo

Timotei pe lacul Baikal, Rusia.

În Piaţa Roşie, Moscova cu alţi doi cicloturişti francezi care fac turul lumii pe bicicletă.

Susţinând campania Salvaţi Roşia Montană din Mongolia.

Petrodvoreţ, Sankt Petersburg, Rusia.

La gazda comună din Sankt Petersburg.

Timotei într-o bază militară rusească.

Comentarii Facebook

Scrie un comentariu