Știi că ești în Balcani atunci când…

Știi că ești în Balcani atunci când…

Rar mai găsești un loc atât de plin de contraste în Europa și chiar în lume precum Balcanii. Dacă nu ai călătorit în nici o țară balcanică (mai ales în cele foste iugoslave) probabil că-i consideri niște sălbatici, neciopliți  și înapoiați, părere formată din ce ai văzut la televizor în anii 90 sau din auzite. Aș spune că paradoxul regiunii stă în contrastul dintre omenia și naturalețea oamenilor de acolo și potențialul lor violent care reapare la suprafață în anumite momente de cumpănă. Vă voi împărtăși succint nebunia locului și întâmplările pe care le-am trăit acolo în câteva puncte.
10423802_790682590972570_8669893817265032862_nȘtii că ești în Balcani atunci când…

♢Polițistul satului te invită la băut și nu reușești să ții pasul cu el (la băut evident).

♢Faci autostopul și un șofer de tir oprește brusc în mijlocul intersecției iar cât îți ia ție să te urci, el scoate capul pe geam să-i înjure pe cei ce-l claxonează.

♢Nu e rar ca cel care te ia la autostop să-și sune nevasta acasă să-i zică că nu vine singur și să pună un blid de mâncare în plus și o bere rece pe masă pe când ajungem.

♢polițisti de frontieră râd, fac o glumă, două cu tine după care îți zic cu zâmbetul pe buze că nu poți trece frontiera pe acolo fiindcă ai doar pașaport la tine (mi s-a întâmplat la granița dintre Kosovo și Serbia).

♢Una din două mașini în care te urci vei auzi turbofolk, varianta locală a manelelor (marea parte a interpreților de turbo-folk sunt femei în Balcanii de vest).

♢Musulman, ortodox sau catolic, sârb, croat sau bosniac…dușmani de moarte în război, prieteni de prieteni la beție.

♢Auzi „Picka ti materina” (pichka ti materina) la tot pasul (vă las să căutați ce înseamnă).

♢Ești apreciat că ești român și te consideră unul de-al lor (până la urmă Iugoslavia e singura țară din jurul nostru cu care nu am purtat niciodată război).

♢Există semne de circulație dedicate tancurilor și avertizări de terenuri minate

♢Toți vorbesc aceași limbă în principiu dar dacă le zici asta s-ar putea să te trezești cu niște șuturi în cel mai bun caz.

♢Joacă fotbal două echipe din Balcani, atmosfera nu e cu mult diferită cu cea din Sarajevo de la începutul anilor ’90.

♢Există mai multă simpatie între unguri și români decât între malul drept (croat) și stâng (musulman) al Neretvei în Mostar (ehe podurile care despart și apropie comunități sunt omniprezente în toată fosta Iugoslavie, nu numai în Mostar. Visegrad sau Mitrovica sunt alte doua exemple).

♢Vezi (încă) la tot pasul clădiri ciuruite de gloanțe.

În orice caz, Balcanii rămân una din cele mai frumoase zone ale Europei, iar istoria tulburată a locului este omniprezentă.

Comentarii Facebook

Scrie un comentariu