Calatorii si Expeditii

zoom
No comments

San Carlos de Bariloche și Treking în Parcul Național Nahuel Huapi

Mă aflu de o săptămână în San Carlos de Bariloche, cunoscut ca și cea mai importantă stațiune de schi din America de Sud (pârtiile de schi de pe Cerro Catedral), unde iau o scurtă pauză de la pedalat pentru a-mi odihni mușchii folosiți la ciclism și antrena pe cei folosiți la trekking (hihi).

În Bariloche vin sute de mii de turiști anual, cu precădere la schiat, mare parte dintre ei argentinieni și brazilieni, iar pentru cei din urmă, Bariloche este locul ideal pentru a vedea pentru prima oară zăpadă. Nouă ni se poate părea haios, dar vă pot garanta că zăpada este ceva absolut exotic pentru majoritatea brazilienilor.

Am fost invitat încă de dinainte de a ajunge în oraș la o familie româno-argentiniană, să rămân la ei câteva zile. Irina este brăileancă, dar la prima ei vizită în Patagonia, s-a îndrăgostit iremediabil de Martin, inginer agronom și antrenor de schi, mare amator de ieșiri în aer liber. Casa lor este situată pe malul Lacului Nahuel Huapi, cel mai important lac din regiune, iar de la geamul casei lor, în depărtare, se văd piscurile înzăpezite ale Anzilor. Oamenii au o priveliște absolut fantastică.

A nins chiar înainte să ajung eu aici, dar cum de câteva zile s-a încălzit, zăpadă s-a transformat ușor, ușor, în mâzgă. Irina a avut grijă să gătească ciorbă de perișoare, chiar în prima zi în care am ajuns la ei, iar Martin ceva „fondue”. Zice el că e tradiție locală de la imigranții elvețieni. Apropos, plimbandu-mă pe străzile din Bariloche, am avut impresia că m-aș afla mai degrabă la poalele Alpilor și nu a Anzilor. Adevărul este că marea parte a caselor sunt construite în stil german/elvețian, datorită numărului mare de imigranți de origine germană, dar și elvețiană. Este acel tip de case de munte cu grinzi de lemn și pereți din piatră sau cărămidă, cu ferestre dotate cu obloane și acoperiș ascuțit.

Și dacă tot am menționat de imigranți de origine germană, în această zonă s-au stabilit, după al doilea război mondial, numeroși foști naziști, ofițeri SS chiar. Există și o teorie conspirativă bine argumentată cum că Hitler însuși nu s-ar fi împușcat în bunkerul lui din Berlin, ci ar fi scăpat în Argentina și s-ar fi stabilit undeva în această zonă, peisajul fiind similar cu cel de la Berghof, faimoasa sa reședință din munții din Bavaria.

Dar, am să las laoparte teoriile conspirative și am să trec la Parcul Național Nahuel Huapi și două trekkuri foarte drăguțe pe care le-am făcut zilele acestea.

Printre povestiri și fapte diverse (de exemplu, eu nu știam care este etimologia cuvântului Patagonia și nici că chilienii au furat numele pentru partea lor de teritoriu de dincolo de munți, doar că dă bine pentru turism, Patagonia fiind denumită așa pentru ce a urme de gigant ce le-ar fi găsit Darwin pe aici și întinzându-se doar între Atlantic și Anzi), Martin și Irina mi-au recomandat și câteva trasee de trekking pe care le pot face acum, în timpul iernii, iar eu am ales pe cel mai scurt (Cerro Campanario – 1 oră jumate dus-întors) și pe cel mai lung (20 km). Am să mă rezum în a vă povesti în câteva vorbe și poze, doar trekul de 20 de km, din oraș până la refugiul Jakob.

Câteva date despre Parcul Național Nahuel Huapi și drumul către refugiul Jakob (1564 m).

Parcul Național Nahuel Huapi se întinde pe o suprafață de mai bine de 700.000 de hectare și se află pe teritoriul a două provincii argentiniene, Neuquén și Rio Negro.

A fost declarat parc național în 1934 și este cel mai vechi parc național din Argentina. Că e vorba de păduri, munți sau pârtii de schi, acest parc național situat în vestul Patagoniei, are de oferit câte ceva pentru toți.

Fiind totuși iarnă, nu toate refugiile sunt deschise și nu toate cărările bătătorite prin zăpadă. Din întreg circuitul de trasee de treking din parc, doar trei refugii rămân deschise pe timp de iarnă: Frey, Jakob (cunoscut și ca San Martin) și Lopez.

Cum traseul până la Lopez era cam scurtuț, am ales ceva mai challenging, trekul până la Jakob, cu plecare din oraș.

Ca să nu înconjur pe drumul de mașină, am traversat un râu la picioarele goale. Poate nu este cea mai bună idee în această perioadă a anului, dar fiind soare, a fost ok. Chiar așa, cu vremea am avut super noroc.

Puțin după ce dau de panoul de început de traseu, cărarea începe să urmeze cursul râului „Casa de Piedra”. Mă opresc să fac o poză. Peisajul patagonian este absolut fantastic. Nici picior de om.

Îmi făcusem probleme pentru zăpadă, dar până la urmă noroiul mi-a fost cel mai mare inamic. La jumătatea drumului mă opresc și-mi fac niște paste și o cafea, să-mi dreg puțin puterile. Ceva, ceva din peisaj îmi aduce aminte de America de Nord, dar vegetația este complet diferită. Poate doar piscurile și pustietatea.

Traseul urcă abrupt doar în ultima parte, la aproximativ 1,5 km de refugiu, unde există și câteva porțiuni golașe pe unde bătea vântul la greu, cand am ajuns eu seara. În rest, destul de lipsit de diferențe de nivel semnificative.

În fine, după o noapte dormită la refugiu (unde spre surprinderea mea erau destui oameni), a doua zi, am surprins în câteva poze și laguna înghețată și m-am plimbat puțin pe ea. Vă las în compania pozelor. Vorbele sunt de prisos.

Acum mă puteți urmări şi pe contul de Instagram şi urmări progresul expediției pe cel de Strava.

Dacă vă place ce fac și doriți să susțineți expediția în premieră națională de traversare a Americilor pe bicicletă #cycletheamericas puteți face o donație accesând link-ul PayPal de mai jos.

Comentarii

comentarii


Susține #CycleTheAmericas în timp ce ești în vacanță!

Când călătoresti, poți cumpăra serviciile turistice de la tour-operatorul WISE.travel, urmând că 4% din valoarea achizițiilor să fie donate automat de WISE către expediția #CycleTheAmericas. În plus, alți 4% vor susține o organizație umanitară din România, fără costuri suplimentare pentru tine.

Este de ajuns să te înregistrezi prin banner-ul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.