Pentru că război și petrol – despre Dalton și Alaska Highway

Pentru că război și petrol – despre Dalton și Alaska Highway

Mi s-a părut interesantă ideea de a vă povesti puțin din istoria șoselelor pe care pedalez în această perioadă în nordul American. Da, sunt pe ceea ce este mai internațional cunoscut sub denumirea de panamaericana, dar această panamericană este de fapt mai mult sau mai puțin o șosea imaginară, ea fiind formată dintr-un lanț de șosele de fapt, lanț care se întrerupe într-un singur punct; în jungla Darien dintre Panama și Columbia. Unele state recunosc porțiuni de șosele de pe teritoriul lor național ca făcând parte din lanțul panamerican, altele nu. În fine discuția pe tema panamericanei e lungă dar acum aș vrea să mă concentrez pe două din șoselele ei cele mai nordice, Alaska Highway pe care pedalez în acest moment și Dalton Highway pe care am pedalat în prima bucată din Alaska. Fără aceste două șosele nordul american ar fi rămas accesibil doar pe calea aerului sau pe calea apei.

Alaska Highway (sau Alcan, Alaska – Canada Highway)

Nordul American este extrem de vast și nepopulat iar construcția unei șosele care să lege micuțele comunități din nord de restul lumii nu e chiar atât de evidentă și necesară. Ceea ce a dus în schimb la construirea unei șosele care să lege Statele Unite de Canada și mai departe de Alaska în anii 1940 a fost izbucnirea celui de-al doilea război mondial. Planuri de construcție a unei asemenea șosele au existat încă de prin anii 1920 dar americanilor le era destul de greu să-i convingă pe canadieni să contribuie la un asemenea proiect când singurii canadieni care ar fi beneficiat de pe urma acestui proiect ar fi fost cei câteva mii de locuitori ai teritoriului Yukon.

Trebuia să se declanșeze cel de-al doilea război mondial ca să se concretizeze un astfel de proiect. De ce? După binecunoscutul atac de la Pearl Harbour, America intră în război iar o invazie japoneză a Americii de Nord prin Alaska devenise un scenariu cât se poate de real, așa că în acel moment prioritatea construirii unei șosele care să lege Alaska de restul continentului și restul continentului de aeroporturile militare din Alaska (de unde zburau avioane cu provizii mai departe spre Siberia) devine o prioritate. În aceste circumstanțe au apărut și banii necesari construcției (115.000.000 $) cât și numărul impresionant de muncitori necesari realizării unui asemenea proiect de anvergură (15.000 de muncitori). Astfel într-un an de zile s-a reușit construirea a 1387 de mile (2.232 km) de șosea care conectau în sfârșit Dawson Creek situat în provincia canadiană Columbia Britanică de Delta Junction în apropiere de Fairbanks în Alaska. Și fiindcă marea parte a șoselei tranzitează teritoriul Canadei, canadienii au acceptat într-un final construirea ei dar au cerut americanilor să acopere în întregime costurile construcției iar la urmă porțiunea ce tranzitează Canada să fie cedată guvernului canadian. Astăzi porțiunea canadiană este marcată în km iar multe din localitățile muncitorești de pe traseul  s-au transformat în localități permanente, cum este cazul sătucului Destruction Bay unde am făcut și eu o pauză de o zi. Aici pot fi găsite și ceva imagini de epocă de la construirea șoselei, într-unul din filmele de propagandă americană de pe vremea războiului.

Dalton Highway

Una din cele mai nordice șosele ale lumii, Dalton-ul a fost construit la începutul anilor 1970 când noi rezerve de petrol au fost descoperite în apropeierea golfului Prudhoe din nordul Alaskăi. Până la construirea acesteia cică doar cei mai iscusiți camionagii se încumetau iarna să-și sape calea spre nord, prin nămeții de zăpadă și dealurile ce caracterizează terenul alaskan la nord de Fairbanks. În paralel cu această șosea s-a construit și conducta petroliferă ce leagă rafinăriile din nord de Valdez, în sudul statului. Are un total de 414 mile (666 km) și împreună cu Elliott Highway, leagă Deadhorse, localitatea cea mai nordică de pe panamericană de Fairbanks, al treilea oraș ca mărime al Alaskăi.

Cel mai probabil șoseaua asta a fost asfaltată la început dar în ziua de azi marea parte a ei este neasfaltată iar de fiecare dată când trece unul din sutele și miile de tiruri ce o tranzitează spre rafinăria din nord se ridică un nor imens de praf și te trezești cu un val de pietricele, care ori îți sparg parbrizul, ori de pocnesc, în cazul în care ești pe bicicletă. În schimb viața sălbatică este extrem de abundentă. Aici am văzut urșii Grizzly, elanii și renii. Ce să mai zic e o șosea dificilă dar unică în același timp și singura din America de Nord care-ți dă acces la oceanul Arctic.

Și uite așa războiul și petrolul mi-au permis să-mi încep expediția de la oceanul Arctic și au făcut mai accesibile turiștilor și amatorilor de natură, minunățiile din nordul american. Altfel singura soluție ar fi fost barca sau avionul. 

Comentarii Facebook

Scrie un comentariu