Pașaportul românesc al 21-lea în lume

Pașaportul românesc al 21-lea în lume

pasaportRODupă intrarea în Uniunea Europeană, pe lângă drepturile de ședere pe termen nelimitat și de muncă în celelalte 27 de țări membre, multe alte țări din afara spațiului comunitar european au renunțat să ceară vize turistice cetățenilor români. Știați că dacă vreți să vizitați țări precum Japonia, Corea de Sud, Brazilia, Australia sau Noua Zeelandă nu aveți nevoie de viză dacă dețineți un pașaport românesc?

Ei bine chiar zilele trecute am dat peste un clasament al celor mai bune pașapoarte din lume realizat de Henley & Partners iar pașaportul românesc se clasează pe locul 21 din 93 de poziții posibile. În fruntea clasamentului se află pașapoartele finlandeze, suedeze și britanice iar la coada clasametului regăsim pașaportul afgan. Clasamentul respectiv poate fi găsit aici.

Cetățenii români pot astfel călătorii în 141 de țări și teritorii fie fără a avea nevoie de o viză tradițională aplicată pe pașaport, fie în care li se oferă posibilitatea să o obțină direct la graniță sau la oricare alt punct frontalier.
Probabil că cea mai mare frustrare a românilor rămâne totuși faptul că SUA și Canada ne cer încă vize turistice. Astfel, cele două țări nord-americane rămân printre ultimele țări din lumea vestică care impun încă un regim de vize cetățenilor români, dar U.E. face presiuni cel puțin înspre Canada în vederea rezolvării acestei probleme, întrucât România și Bulgaria au rămas singurele state din U.E. cărora Canada le impune încă un regim de vize pentru a intra pe teritoriul ei în scopuri turistice.

Pentru a cunoaște cu exactitate statele în care aveți nevoie sau nu de viză pentru a le vizita cel mai sigur site pe care puteți și este recomandat să-l consultați este site-ul Ministerului de Afaceri Externe a României, mai precis secțiunea Conțiții de Călătorie a siteului pe care o puteți accesa aici.

Screen Shot 2014-02-01 at 2.25.20 PM (2)Legendă:
roșu – România
verde deschis – țări membre U.E. sau teritorii aparținând țărilor membre U.E.
verde închis – țări care au renunțat la obligativitatea vizelor pt. cetățenii români sau ne oferă viza gratuită la graniță
albastru – țări care oferă viză la intrare contra cost sau țări care cer taxă de ieșire
galben – viză electronică
gri – țări care cer viză tradițională
negru – țări sau teritorii unde este nevoie de un permis special pentru a intra

Comentarii Facebook

Scrie un comentariu