Youth in Action Exchange în Macedonia

Youth in Action Exchange în Macedonia

Youth in Action – Viața mea, prioritatea mea
Pot să zic că am ajuns în Macedonia mai mult din întâmplare. Revenind în România la începutul lunii mai un amic care lucrează la Adevărul mi-a propus să particip la un “Youth Exchange” în Macedonia în locul lui. Nu cunoșteam exact despre ce este vorba dar după ce m-am informat puțin și mi-a plăcut ideea am acceptat bucuros. Aceste Youth Exchangeuri sunt practic finanțate de către Comisia Europeană și diverse ONG-uri organizează într-un loc bine stabilit o tabără de câte 7-10 zile pe o temă bine stabilită dinainte. Tema schimbului la care am participat în Macedonia era accidentele de mașină (titlul exchangeului a fost “Viața mea, prioritatea mea”). În afară de petrecerile în stil balcanic de care am avut parte aproape seară de seară, în timpul zilei am participat la diverse work-shopuri și sesiuni educare non-formală despre cauzele accidentelor rutiere, statistici din diversele țări participante, etc. Pe lângă români au mai fost turci, albanezi, armeni, cehi, croați și gazdele noastre macedonienii.

Peripeții la granița macedoniană
Totuși hai să vă povestesc cum am plecat din țară și peripețiile de pe drum. Am plecat împreună cu alți patru români din București. Unul din ei decisese că e mai convenabil să plecăm cu mașina lui, așa că am trecut granița la bulgari și am luat-o spre Sofia traversând mare parte din fașia de nord-vest a țării vecine. Totul bine și frumos până să trecem granița la macedonieni. Odată trecuți pe partea macedoniană șoferul/proprietarul mașinii (Bogdan îi zice) s-a prezentat la ghișeu cu niște ochelari de soare pe față și cred că a iritat astfel un pic pe vameș care vameș  l-a pus să scoată asigurarea în original a mașinii. Cum acesta nu o avea a trebuit să facă o alta contra cost, 50 de euro. Mă rog, într-un final trecem granița și același amic, șoferul mașinii de nervi se oprește să fumeze o țigară iar noi ceilalți nefumători mergem să schimbăm bani și să facem câteva poze. Ei drăcie, cum îmi scot aparatul văd un polițist că se îndreaptă spre mine și eram aproape sigur că venea să-mi spună că nu am voie să fac poze, când, de-odată îl aud că vrea să-i dea amendă amicului cu țigara fiindcă a aruncat chiștocul pe jos: “In Macedonia, civilaizd cantry. If you trou butt on the ground, 50 euros.” Așa că să mai sară 50 de euro. Îl ia frumos pe Bogdan cu el și dispar amândoi în vamă. După un răstimp revine bine dispus. Cică în momentul de a se apuca să scrie amenda, vameșul care îl pusese să prezinte asigurarea în original mai devreme intră în birou și mirat că ăsta îl oprise și el a făcut un semn de “mai lasă-l naibii pe ăsta, că destul l-am frecat eu.” Așa că Bogdan scăpa de această dată și pe timpul întregii șederi în Macedonia a fost atent la mucuri.

Struga
Locul unde am petrecut o întreagă săptămână de educație non-formală, Struga este practic o stațiune turistică situată pe malul lacului Ohrid, unul din cele mai vechi și adânci lacuri din Europa. O săptămână întreagă am petrecut-o jucând jocuri, participând la diverse workshopuri și prezentări toate având ca temă accidentele de circulație, cauzele lor și cum pot fi acestea prevenite.

Spre finalul schimbului am fost să vizităm trei locații de interes turistic major pentru Macedonia, anume, orașul Ohrid, Skopje și Măănăstirea Sfântului Naum despre care am scris în articole separate.

Cei interesați să participe într-un program Youth in Action similar cu cel la care am participat eu se pot informa pentru mai multe detalii pe site-ul comisiei europene dedicat acestui tip de activități.

Fiindcă ONG-urile sunt cele care organizează astfel de schimburi, dar și cele de tip Erasmus + (diferența între Youth in Action și Erasmus constă în limita de vârstă, Erasmus acceptând participanți până în 30 de ani, iar Youth in Action până în 25 de ani) postez și linkurile spre grupurile Facebook unde se caută de obicei participanți:

Comentarii Facebook

Comments

  • 8 ianuarie 2015
    Ana-Maria

    Buna.
    Vreau si eu sa particip la un astfel de proiect de foarte mult timp. O singura nelamurire am si eu :D.
    Trebuie eu , ca participant, sa fiu deja intr-un ONG?

Scrie un comentariu