Macedonia, inima Balcanilor

Macedonia, inima Balcanilor

[one_third last=”no”]…[/one_third]

Nu cred că a existat teritoriu mai râvnit și mai contesatat ca Macedonia în toată regiunea Balcanică în secolulul trecut. Balcanii, supra-numiți de către vest butoiul cu pulbere al Europei, sunt un loc în care de-a lungul istoriei s-au întâlnit marea parte a imperiilor atotputernice, începând cu Grecia și Roma, continuând cu Bizanțul, imperiul Otoman și Austria și într-un final Sovietele, după cel de-al doilea război mondial. Astăzi Macedonia este un stat independent, moștenitor al Iugoslaviei, dar contestat atât de Grecia cât și de Bulgaria. De fapt grecii nici măcar nu recunosc denumirea de Macedonia, motivând că aceasta este numele provinciei istorice care le aparține. Așa că de multe ori în denumirea oficială, Macedonia e de fapt F.Y.R.O.M. (Former Yugoslav Republic of Macedonia).

Orașul Ohrid.

Eu am ajuns în Macedonia cu un schimb cultural dedicat tinerilor europeni, în luna mai a.c. iar pentru o săptămână în afară de workshopuri și prezentări am reușit să văd câteva locuri cu adevărat spectaculoase din micuța țară balcanică, printre care se numără Ohrid, Skopje și mănăstirea Sfântul Naum. Despre Ohrid și Sfântul Naum vă voi povesti în rândurile care urmează.

Lacul Ohrid

Lacul Ohrid, deși puțin cunoscut ca loc turistic și de recreere este unul din cele mai vechi și adânci lacuri naturale de pe bătrânul continent. Struga, orașul Ohrid și mănăstirea Sfântului Naum sunt doar câteva din locurile cele mai interesante de văzut în apropierea lacului. Struga, locul unde mi-am petrecut marea parte a timpului în Macedonia nu este poate cel mai istoric și cel mai turistic loc din Macedonia, dar orașul Ohrid și mănăstirea Sfântului Naum sunt cu siguranță, iar pentru cei care vor să facă o baie și să stea la plajă există o grămadă de oportunități. Lacul Ohrid devine o adevărată destinație pentru amatorii de plajă, soare și baie pe timpul sezonului estival.

Golful Oaselor.

Orașul Ohrid

Orașul Ohrid situat pe malul lacului cu același nume este una din cele mai vechi așezări umane din Europa, primii locuitori fiind un trib grec care a locuit în regiune în sec. II-III î. Hr. Casele din piatra în stil balcanic sunt construite în stil balcanic (similar cu ce se poate vedea în orașele vechi ale Bulgariei). Noi ne-am început ziua în Ohrid în portul orașului, unde mai toți îți fac diverse oferte de plimbare pe lac cu ambarcațiunea proprie. Dacă aveți timp și v-ar plăcea o plimbare cu vaporașul de vreo jumătate de ceas, se poate negocia prețul până la 2 euro de persoană. Cu cât sunteți mai mulți cu atât mai ieftin. Părăsind portul vechi am trecut mai întâi pe la biserica Sfânta Sofia, cea mai veche biserică din Ohrid. Aceasta la fel ca multe alte biserici din Balcani este construită din piatră, iar cei care plătesc intrarea pot admira pe părțile laterale ale altarului o frescă a celor 40 de martiri romani ( a căror legendă spune că au fost lăsați să înghețe de către autoritățile romane fiindcă nu au renunțat la creștinism).

Biserica Sfântul Ioan Kaneo.

Părăsind Sfânta Sofia am urcat dealul spre dreapta iar după puțin am ajuns la teatrul antic din perioada greacă. Chiar dacă peisajul se vede superb din acest punct, e recomandat să mai urci puțin până la biserica Sfântului Ioan Kaneo. Odată ajuns acolo te bucuri de vederea atât a întregului oraș cât și a lacului și împrejurimilor.
Revenind totuși puțin asupra bisericii Sfântului Ioan Kaneo care datează din sec al XIII-lea (mult mai nouă ca Sfânta Sofia) ea este spectaculoasă datorită amplsamentului său pe o stânca foarte apropiată de lacul Ohrid.

La nu mai mult de 10 min distanță de Sfântul Ioan Kaneo, în vârful dealului am intrat la cetatea regelui Samuil care domină culmea și care pe vremuri apăra orașul de inamici. Așa că după ce am plătit intrarea ne-am urcat pe zidurile cetății și am făcut un tur al acesteia.

Vizita în Ohrid am încheiat-o în cartierul musulman (în principal albanez) unde se găsește și bazarul și acel loc m-a impresionat. De ce? Acea parte a orașului a fost construită în timpul imperiului otoman ceea ce-i dă un aer foarte oriental spre deosebire de orașul vechi iar artera ce duce spre acea parte a orașului este populată cu magazine și localuri, printre care sunt strecurate și două moschei. Partea aia de oraș are viață, comparat cu orașul vechi.

Ohridul, așezare străveche, rămâne așadar o perlă a Macedoniei.

Cetatea lui Samuil domină întreg Ohridul.

Mănăstirea Sfântului Naum

În ultima zi a șederii mele în Macedonia am vizitat și Mănăstirea Sfântului Naum. Mănăstirea în sine este foarte aproape de granița albaneză, iar lângă mănăstirea în sine se află izvorul sfântului cu același nume și lacul care rezultă din urma deversării apei. Lacul în sine este de un albastru extraordinar și se merită plătit pentru o plimbare pe el. Peisajul și lacul în sine sunt liniștitoare, relaxante aș spune.

Biserica mănăstirii Sfântului Naum.

Revenind la mănăstirea propriu zisă, am vizitat înăuntru mormântul sf. Naum și am admirat frescele și icoanele vechi de secole care impresionează prin cât de bine s-au păstrat. Ah și cum să era să uit păunii. Călugării cresc păuni așa că îi puteți admira atât în curtea interioară a mănăstirii cât și prin împrejurimi. Chiar au mulți.

Altarul bisericii mănăstirii sfântului Naum.

Lacul sf. Naum din apropierea mănăstirii.

Comentarii Facebook

Scrie un comentariu