Ce faci când îți expiră paşaportul în timpul călătoriei

Ce faci când îți expiră paşaportul în timpul călătoriei

S-a întâmplat, ca recent, să-mi expire paşaportul, în timpul expediției mele pe continentele americane. Norocul face că am şi cetățenie canadiană, iar în Ecuador şi Peru, am putut intra fără viză, cu cel canadian, dar mai departe, aveam nevoie de cel românesc. Şi după cum aveam să aflu, nu e chiar atât de uşor să-ți refaci paşaportul valabil pe 5 ani, în străinătate, dacă eşti unul din cele câteva milioane de români cu domiciliul în străinătate, ca mine.

De doi ani sunt nomad, dar ultimul domiciliu stabil, pe care nu l-am mai schimbat, mi-a rămas în Canada, în Montreal, acolo unde am trăit şi mi-am făcut studiile, până în 2015.

Ei bine, când am vrut să-mi refac paşaportul, pe 5 ani, am dat de cea mai hibă dintre hibele sistemului. Legea spune că dacă ai domiciliul în străinătate, nu poți face cererea de paşaport simplu electronic decât de la consulatul din străinătate la care te arondează sistemul econsulat.ro, sau direct din țară. Fiindcă acele paşapoarte sunt emise în județul în care ai avut ultima oară domociliul. În cazul meu, trebuia să merg în Montreal, sau în România. Tot una era.

Aşa că singura soluție, pentru cei care se află în situația mea, este paşaportul temporar, cu valabilitate de un an de zile. Se poate emite pe loc şi spre surprinderea mea, costă doar $24 USD, față de $70 USD cât ar fi costat unul simplu electronic (cel valabil pe 5 ani).

Numai că, atenție, acest paşaport simplu temporar, se pare că nu este acceptat de state precum Mexic sau Qatar. Pentru a vă asigura că puteți intra în țara dorită cu paşaportul temporar, musai să consultați site-ul Ministerului de Afaceri Externe, înainte.

Mai mult, chiar dacă valabilitatea este de un an de zile, foarte multe țări, nu te mai primesc dacă paşaportul, fie că vorbim de cel simplu electronic sau simplu temporar, are mai puțin de 6 luni valabilitate. Deci, preferabil, atunci când plecați la drum, reînnoiți-l pe cel de 5 ani. Eu aveam valabilitate 2 ani pe el, la plecare şi nu m-am gândit că voi zăbovi atâta, dar e bine să plecați pregătiți.

Şi încă ceva, e important să aveți certificatul de naştere şi o dovadă a adresei de domiciliu la voi pentru emiterea oricărui tip de paşaport.

Am fost primit foarte fain de ambasadorul României la Lima

Cu ocazia expirării paşaportului, am trecut şi fizic pe la Ambasada României din Lima, unde am avut privilegiul să fiu primit de către domnul ambasador Gabriel Gafița şi domnul consul Ştefan Andrei.

Am purtat o discuție amicală despre expediția mea, dar şi alte subiecte legate de istorie, țară şi alte meleaguri.

Cu amabilitate şi înțelegere, m-au ajutat în problema paşaportului, emițându-mi un nou paşaport simplu temporar, cu valabilitate un an.

Trecând peste hiba de care pomenisem la început (pentru cetățenii români cu domiciliul în străinătate) din partea M.A.E. în ceea ce priveşte emiterea paşapoartelor simple electronice pe 5 ani, am simțit că oamenii aceştia, sunt cu adevărat în slujba cetățenilor, făcând tot posibilul să mă ajute în situația mea. Cred că sistemul merită criticat, dar nu în totalitate, ci doar acolo unde nu există logică.

Comentarii Facebook

Scrie un comentariu