10 obiceiuri şi particularități din America Latină

10 obiceiuri şi particularități din America Latină

S-a scurs un an şi 8 luni de când mă perind prin diverse țări din America Latină, în tentativa mea de a traversa cele două Americi pe bicicletă. În tot acest timp, am putut observa şi nota, unele caracteristici, care mi se par haioase şi diferite față de ce am văzut prin alte colțuri de lume. Aşa că am să fac mai jos un rezumat, cu 10 dintre cele mai interesante astfel de particularități ale țărilor latino americane.

1. Duşul electric

Multe din băile latino-americane, sunt dotate cu un duş electric. Apa este încălzită electric, iar de cele mai multe ori, firele la vedere, îți dau fiori. Primele dăți, mi-a fost şi frică să mă spăl sub o asemenea chestie, dar m-am obişnuit. Tot mi se pare o invenție şi o practică proastă şi foarte periculoasă.

2. Sticlă spartă în loc de sârmă ghimpată

Da, ați citit bine. Nu am idee de ce anume, dar latino americanilor, li se pare mai sigură varianta de a cimenta în vârful gardului, bucăți de sticlă spartă, decât să pună tradiționala sârmă ghimpată. Chiar nu am prea văzut sârmă. Peste tot, bucăți de sticlă, să se taie mai bine potențialul hoț.

3. Capacele de la WC lipsă

Din Mexic în jos, s-au rărit şi capacele de WC. Poate noi, românii, nu suntem prea departe de practica asta, dar totuşi, în țările latino-americane, capacele de la WC-uri ori se fură, ori nu se instalează, iar oamenii chiar sunt OK fără ele. Nişte amici români care au o casă de vacanță în El Salvador, îmi povestiseră cum au cumpărat îngrijitorilor capac nou şi aceştia l-au demontat, fiindcă nu erau obişnuiți să-l folosească. Ecuador este totuşi o excepție. Aici am găsit o curățenie ireproşabilă şi capace la WC-uri, chiar şi în cele mai sărace locuri.

4. Boxe peste tot

Dacă zici america Latină, atunci zici muzică şi voie bună şi chiar aşa este. De la magazine de mobilă, la alimentare, fiecare scoate câte o pereche de boxe afară şi dăi cu hiturile latino cât e ziua de mare. Recunosc că la început e haios şi fain, dar la un moment dat ți se ia de atâta gălăgie.

5. Orez cu pui la micul dejun

Micul dejun este complet diferit față de cel european sau nord american. În multe din țările latino americane, oamenii mănâncă orez cu pui la micul dejun şi cam acelaşi lucru ca felul doi, la prânz.

6. Cei mai mari producători de cafea, cea mai proastă cafea

Brazilia, Columbia, Ecuador, Guatemala, El Salvador, etc se numără printre cei mai mari producători de cafea din lume. Totuşi, contrar aşteptărilor, nu o să găsiți o cultură solidă a preparării cafelei, în aceste țări. Ori te servesc cu o cafea prea apoasă, ori pun prea mult zahăr, ori te servesc cu nescafé. Italia şi Grecia rămân țările unde am băut cele mai bune cafele. Prepararea cafelei şi felul în care apreciază localnicii cafeaua, fac totul.

7. Banane fripte

Le găseşti peste tot şi denumirea corectă în spaniolă, este „platana”. Un soi de banană mai mare şi puțin diferită la gust, dar pentru mine tot banană rămâne şi prefer să o mănânc crudă. Latino americanii o mănâncă de multe ori cu orez, la prânz.

8. Dacă eşti alb, eşti cu siguranță american

Stereotipul cel mai des întâlnit. Cultura nord americană le este cea mai cunoscută latino americanilor, iar pentru ei, gringo, înseamnă de cele mai multe ori, american. Tot asta se întâmplă şi cu limba. Au impresia că dacă eşti alb, automat vorbeşti şi engleză.

9. Bilețele cu „Nu se dă pe datorie”

Am văzut de nenumărate ori acest tip de anunț. Or fi şi locuri care dau pe datorie…dar în principiu, multe magazine şi restaurante au astfel de mesaje afişate.

10. Totul se închide cu gratii şi grilaje

Nivelul de încredere este unul scăzut, iar jafurile multe. De aia multe magazine folosesc gratii, chiar şi în timpul zilei, iar noaptea uşile şi ferestrele se acoperă cu un grilaj glisant.

P.S. Dacă ați călătorit prin țări din America Latină şi credeți că s-ar merita să includ şi alte caracteristici, scrieți-mi în comentarii.

Comentarii Facebook

Comments

  • 4 septembrie 2017
    Robert

    Cred ca important este să nu vă opriți din scris și descris lumea pe care o vedeti.Cu cât mai mult cu atât mai bine.Poate părea ciudat dar am convingerea că ceea ce faceți are nevoie de o comunicare la nivel european nu numai „românesc”.Mai ales în aceste vremuri.Multă baftă 🖒🖒🖒

Scrie un comentariu