Calatorii si Expeditii

zoom
No comments

Viața de student în Danemarca

IMG_0639

 

A trecut aproape un an de când m-am întors din Danemarca și m-am gândit că ar fi momentul oportun să aștern negru pe alb câteva idei despre ce a înseamnat ca străin (student) să locuiesc o perioadă de timp mai îndelungată în micuța țară scandinavă.

Am ajuns în Danemarca la sfârșitul lui ianuarie, anul trecut, în 2013. Țin și acum minte că postând pe Facebook un anunț cum că mă mut în Danemarca un fost coleg din generală care între timp se mutase în Copenhaga s-a bucurat că vin și m-a primit primele câteva seri la el până să-mi aranjez una alta. Venisem într-un schimb universitar de un semestru la DTU (Universitatea Tehnică a Danemercei) și îmi aranjasem de o garsonieră studențească din timp prin universitate, dar cum am fost ocupat în primele zile cu diverse activități pe la universitate, nu am apucat să ajung să-mi văd garsoniera și am preferat să rămân la amicul meu.

copenhagen-bike-lane

Primele lucruri pe care le-am remarcat ca străin sunt faptul că absolut toți danezii pedalează și au o infrastructură în acest scop de invidiat, al doilea că danezii vorbesc engleza fluent (singurii care poate nu știu engleza sunt imigranții și asta fiindcă au preferat să învețe direct lb. daneză) și nu în ultimul rând cât de scump te poate costa un bilet în transportul în comun din regiunea Copenhagăi. Regiunea capitalei daneze este împărțită în câteva zeci de zone și cu cât te îndepărtezi de centru (zona 1, 2) cu atât costul biletului e mai usturător de scump. Eu am rămas un pic șocat în prima zi când a trebuit să plătesc în jur de 60 de coroane daneze (8.00 EUR) pe un singur drum de la universitate până în centru.

După ce m-am instalat în noul meu apartament studențesc, aveam nevoie de una alta și citind sfaturile altora, am realizat foarte curând că în acea țară poți obține cam absolut tot ce ai nevoie în sens menajer (i.e. mobile, tv, covoare, farfurii, etc) de la gunoaiele reciclabile. Cam fiecare cartier are țarcul lui special amenajat pentru așa ceva, deci de acolo m-am servit și eu.Cu casa aranjată mai aveam nevoie de un lucru esențial totuși și acela era bicicleta. În Danemarca vă garantez că nu ai ce face fără așa ceva. Deși puteam ușor să-mi construiesc o bicicletă din piese găsite la gunoi am preferat totuși să-mi cumpăr una mai decentă de pe un site gen mercador (www.dba.dk) dat fiind faptul că în vara ce urma plănuiam să traversez continentul pe ea. Așa că mi-am luat o semi-cursieră și timp de 4 luni am făcut naveta de acasă din suburbia Herlev până în campusul universitar la DTU (10 km dus și alți 10 km întors). Apropo, dacă vreți distracție și să fiți în centrul acțiunii nu vă mutați în Herlev unde am stat eu. Cred că acum aș plătii mai mult și aș sta într-o zonă mai centrală dacă m-aș muta din nou în Copenhaga.

Neyhaven, Copenhaga.

E musai să vă zic și câteva cuvinte despre Copenhaga și danezi. Copenhaga este cel mai mare oraș al Danemarcei și în același timp și cel mai mare din regiunea scandinavă cu cei aproape 2 milioane de locuitori ai săi. Este un oraș unde toată lumea pedalează (Copenhaga este orașul cu cea mai dezvoltată rețea de piste ciclabile din lume și e extrem de sigur să fii ciclist în acel oraș) iar când e vorba de petreceri și petrecut timpul liber oricând se găsește ceva de făcut. Se bea pe stradă și se închid străzi pentru a se organiza petreceri în aer liber. Se mai organizează câteodată petreceri chiar și în biserici. Lumea deși pare încruntată este totuși foarte prietenoasă și sare să te ajute atunci când simt că ești în nevoie. Îmi aduc aminte că eram pe o pistă ciclabilă paralelă cu șoseaua și fiindcă făcusem pană la cauciucul din față mergeam pe lângă bicicletă. O șoferiță de autobuz văzându-mă a oprit și m-a luat în autobuz fără să-mi ceară bani de bilet. Sincer nu mi s-a mai întâmplat asta nicăieri. Danezii sunt pragmatici și solidari. Nu o să-i vezi prea des zâmbindu-ți precum o face un italian sau un spaniol. Nu au acea jovialitate și spontaneitate în ei dar te ajută dacă ai nevoie și sunt solidari.

Zi6_5636

Totuși, cât am stat în Danemarca am mai încercat ceva. La îndemnul unei prietene am făcut ceea ce se numește dumpster-diving și am încetat să-mi cumpăr mâncare de la supermarket. Pentru cei care nu au auzit de dumpster-diving până acum am postat un reportaj mai jos. Spre sfârșit, ajunsesem să mi se pară de-a dreptul ciudat să mai dau banii pe mâncare.

Mulți se plâng cum că Danemarca și Copenhaga în special ar fi foarte scumpe și îi cred. În același timp e foarte diferit să vii în Copenhaga ca turist și să te plimbi prin zona centrală și să intri într-un local necunoscut unde berea e în jur de 8-10 Euro, pe când atunci când locuiești acolo ajungi să cunoști exact barurile sau localurile care-ți vând aceași bere la 2 Euro și asta nu este totuși atât de scump.

Plănuiesc să mă întorc într-o bună zi în Copenhaga, fie doar ca turist fie ca student masterand pentru o perioadă mai îndelungată. Până atunci rămâne să explorez alte meridiane.

Comentarii

comentarii


Susține #CycleTheAmericas în timp ce ești în vacanță!

Când călătoresti, poți cumpăra serviciile turistice de la tour-operatorul WISE.travel, urmând că 4% din valoarea achizițiilor să fie donate automat de WISE către expediția #CycleTheAmericas. În plus, alți 4% vor susține o organizație umanitară din România, fără costuri suplimentare pentru tine.

Este de ajuns să te înregistrezi prin banner-ul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.