Calatorii si Expeditii

zoom
No comments

Top 10 locuri ciudate în care am dormit în expediția prin Americi (până acum)

Neavând un buget care să-mi permită să stau la hosteluri, decât rareori, recunosc că în ultimii 2 ani și 8 luni am poposit peste noapte în cele mai ciudate locuri cu putință: cazarme de pompieri, biserici și chiar pușcării. Mai jos, am realizat un top 10 al celor mai ciudate locuri în care am dormit până acum în expediția mea prin Americi.

10. Bisericuța (Alaska)

În a doua parte a traseului meu prin Alaska, după o zi cu peste 100 de km pedalați, am ajuns, pe seară, într-o micuță localitate, unde cea mai reprezentativă clădire era o bisericuță. Am bătut la prima casă din apropiere și i-am întrebat pe localnici dacă pot poposi în bisericuță, fără să mai trebuiască să pun cortul, iar răspunsul a fost că e deschisă oricărui călător. („Be welcomed!”) Am intrat înăuntru și mi-am pus sacul de dormit în spatele amvonului.

9. Oficiile poștale (SUA)

Traversând Statele Unite pe timp de iarnă nu a fost ușor. Și cu atât mai puțin plăcut era să desfac seara cortul pe temperaturi sub 0°C. Unde chiar eram nevoit să o fac, o făceam, dar în același timp descoperisem faptul că în orice localitate pe unde treceam exista un oficiu poștal deschis 24/24, încălzit și iluminat, unde toți cetățenii își închiriază o căsuță poștală pentru a primi corespondența. Cum pe timp de noapte nu prea intra nimeni, îmi scoteam frumos sacul de dormit și petreceam o noapte la căldura pentru refacere, fără să mai fiu nevoit să mă chinui să instalez cortul.

8. La cazărmile de pompieri (Ecuador, Peru)

În mai toate orășelele din Ecuador, am fost primit să dorm la pompieri. Chiar și în Peru, dar spre deosebire de Ecuador, în Peru, în orașele mai mari mi s-a mai întâmplat să fiu refuzat, din motive de securitate. Oricum, de fiecare dată când poposeam la pompieri aveam o saltea, un loc acoperit și o bucătărie de care mă puteam folosi dimineața ca să-mi fac o cafea înainte de plecare. Chapeau corpului de pompieri voluntari din Ecuador și Peru pentru bunăvoința lor de a mă ajuta!

7. Pe dușumeaua unei secții de poliție (Panama)

Umblând seara târziu printr-un cartier rău famat din Panama city, am fost jefuit de unul din coburile pe care le port pe portbagajul din spate al bicicletei. Aveam acolo toate hainele. Am fugit și am apelat la prima patrulă de poliție de care am dat. Mi-au zis că nu se bagă că acel cartier este prea periculos, dar că pot rămâne la ei peste noapte. M-au adus la secție, mi-au arătat un colț de dușumea unde pot dormi, mi-am pus acolo salteaua și dăi. A fost o noapte dormită iepurește, dar în siguranță.

6. Într-o unitate militară (Guatemala)

În drum spre El Salvador, am poposit o noapte într-o cazarmă militară din Guatemala. După ce au făcut o copie după pașaportul meu, m-au lăsat să intru, mi-au dat să mănânc, mi-am pus cortul în incinta lor și mi-am făcut duș cu apă din butoi. A doua zi m-am trezit cu soldații care-și curățau armele

5. În cort, la 5.700 de m altitudine (Bolivia)

Ultimul ajun de Crăciun (24 dec. 2017), mi l-am petrecut la 5.700 de m altitudine, în speranța de a ajunge pe vârful Sajama (6.542 m) din Bolivia. Condițiile de pe munte nu mi-au permis să ajung pe vârf, dar aceasta a fost, până acum, cea mai mare altitudine la care am dormit vreodată. Și nu voi uita cum singura vietate care m-a vizitat în ajun, a fost un șoricel care a apărut de sub pietre, la cortul meu. I-am aruncat o feliuță de brânză și i-am urat Crăciun fericit.

4. Într-o cazarmă a gărzilor bolivariene (Venezuela)

Pe teritoriul Venezuelei, la fiecare 80-100 de km, există filtre ale gărzilor bolivariene, un fel de jandarmi, dar cu responsabilități mult mai mari. Ei sunt cei care controlează tot ce mișcă prin Venezuela și mulți venezueleni se plâng de abuzurile lor. În schimb, cu mine au fost super de treabă. Mi-au dat un blid de mâncare și m-au lăsat să dorm la ei în unitate.

3. Hotel unde am fost căutat de hoți în timpul nopții (Venezuela)

Cum vă spuneam la începutul acestui articol, nu obișnuiesc să dorm în hosteluri sau hoteluri, dar Venezuela face excepție, fiindcă aici găseam hoteluri cu $2-$3 pe noapte. Așa că în a doua noapte petrecută la un hotel din Calabozo, un oraș situat în centrul Venezuelei, era să o pățesc. Ieșisem să mănânc un hamburger și am fost întrebat de unde sunt. Cum nu prea mai există turiști în Venezuela, s-a dat vestea mai departe și ca străin, toți cred că ai dolari la tine. Așa că un grup de hoți, a dat buzna în plină noapte la hotelul la care eram cazat, căutându-l pe polonez (înțeleseseră că sunt polonez). Norocul meu face că persoana aflată în acea noapte la recepție chiar nu știa camera în care fusesem cazat, și după ce au jefuit tot ce au găsit la recepție, s-au dat bătuți și au plecat. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă mă trezeam cu ei în cameră…

2. Cort – în fața unei secții de poliție (Peru)

În Chimbote, în drum spre Lima, fiind refuzat de pompieri și de poliție să dorm înăuntru, am găsit o soluție de compromis și mi-am instalat cortul în fața secției de poliție, între o mașină parcată și un gard. Eram totuși în afara pericolului de a fi jefuit. A doua dimineață, comandantul care l-a înlocuit pe cel din seara de dinainte, și-a cerut scuze de comportamentul colegului său și m-a invitat să luăm micul dejun împreună. Oameni și oameni…

1. O celulă de închisoare (Mexic)

Ăsta este cel mai ciudat loc în care am petrecut două nopți. Ajungând seara târziu în orașelul Atzitzintla, de la baza vulcanului Orizaba din Mexic, am rugat poliția locală să-mi ofere un loc sigur în care pot poposi peste noapte. Mai în glumă, mai în serios, mi-au oferit o celulă din cele două libere. Râzând, am acceptat. A fost, cu siguranță, cel mai sigur loc în care am dormit în Mexic.

Acum mă puteți urmări şi pe contul de Instagram şi urmări progresul expediției pe cel de Strava.

Dacă vă place ce fac și doriți să susțineți expediția în premieră națională de traversare a Americilor pe bicicletă #cycletheamericas puteți face o donație accesând link-ul PayPal de mai jos.

Comentarii

comentarii


Susține #CycleTheAmericas în timp ce ești în vacanță!

Când călătoresti, poți cumpăra serviciile turistice de la tour-operatorul WISE.travel, urmând că 4% din valoarea achizițiilor să fie donate automat de WISE către expediția #CycleTheAmericas. În plus, alți 4% vor susține o organizație umanitară din România, fără costuri suplimentare pentru tine.

Este de ajuns să te înregistrezi prin banner-ul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.