Calatorii si Expeditii

zoom
2 comments

Suntem mai ok decât vrem noi să credem și departe de a fi în cel mai nașpa loc de pe planeta asta

Suntem puțin prea aproape de cele mai performante societăți ale planetei. E bine și e rău, că uite, te apucă ciuda și vrei să pleci cum au făcut-o deja câteva milioane de români. Mă număr printre ei. În cazul meu nu a fost decizia mea, ci a părinților mei, dar nu mai contează.

Ideea este că în ultimii 29 de ani, cu toată rușinea clasei politice pe care am avut-o, am avansat enorm ca societate, părerea mea. Doar că în același timp, ne-am și apropiat dintr-o dată de cele mai performante societăți ale lumii, cele vest europene, prin structurile Uniunii Europene și apartenența la aceasta. A fost o șansă unică și binevenită, fără doar și poate, dar uite cum, asta crează și un val migratoriu enorm, românii sărind direct etapele dezvoltării locale prin migrația în societățile gata așezate. Ne considerăm țara ca fiind cea mai neagră gaură de pe planeta asta, cel mai nașpa loc, unde trebuie să fi fraier să rămâi. Dragoș, un coleg din generală, când l-am văzut ultima oară în Iași, în 2015, mi-a zis chiar așa, că să mă uit la el, că e un fraier că a rămas în țară. Între timp nu mai e fraier, că a plecat în Belgia.

Nu mai avem răbdare și nu înțelegem că una din cele mai totalitare societatăți din lume, nu avea cum să se facă bine peste noapte. 29 de ani sunt o nimica toată la scara istoriei. Trauma rămâne și, din păcate, nici nu s-a vorbit suficient și elocvent despre asta. Dar mă rog, asta este altă discuție.

Totuși, ce vroiam să zic…

Mi-ar plăcea să văd românii călătorind și în afara spațiului european, să cunoască realitățile crunți ale lumii și atunci cred că România nu li s-ar mai părea cea mai nenorocită societate din care doar vrei să pleci.

Dacă am realiza faptul că majoritatea guvernelor lumii își batjocoresc și își manipulează proprii cetățeni, îi fură și îi umilesc, ne-am da repede seama că Europa de Vest este o excepție, iar conducerea PSD o farsă proastă. Sărăcia lucie și corupția domină, din păcate, mare parte din lume.

Și ca să închei, continui să văd România cu multă speranță. Acțiunile civice din ultimii ani semnalează o schimbare adâncă în societate, dar recunosc, mi-ar plăcea să văd ceva mai mult optimism la noi în societate. Suntem mai ok decât credem noi și departe de a fi în cel mai nașpa loc de pe planeta asta.

Acum mă puteți urmări şi pe contul de Instagram şi urmări progresul expediției pe cel de Strava.

Dacă vă place ce fac și doriți să susțineți expediția în premieră națională de traversare a Americilor pe bicicletă #cycletheamericas puteți face o donație accesând link-ul PayPal de mai jos.

Comentarii

comentarii


Susține #CycleTheAmericas în timp ce ești în vacanță!

Când călătoresti, poți cumpăra serviciile turistice de la tour-operatorul WISE.travel, urmând că 4% din valoarea achizițiilor să fie donate automat de WISE către expediția #CycleTheAmericas. În plus, alți 4% vor susține o organizație umanitară din România, fără costuri suplimentare pentru tine.

Este de ajuns să te înregistrezi prin banner-ul de mai jos:

2 comments on “Suntem mai ok decât vrem noi să credem și departe de a fi în cel mai nașpa loc de pe planeta asta
 1. petersonmoni149@gmail.com'moni on said:

  Da, privind in ansamblu, ai dreptate. Tara in care traim si societatea vor evolua.
  In acelasi timp cu tara a evoluat si populatia. Care nu mai accepta ritmul de melc si atunci sare peste etape si pleaca in locuri unde taxele care le platesc se intorc la oameni sub forma de autostrazi, scoli, spitale.
  Cei care pleaca, sau majoritatea, din cauza asta pleaca, pentru ca taxele care le platesc nu se mai intorc in nici un fel, intra in buzunarele celor de la putere.

  Privind in particular, poti sa gandesti si asa, eu sau copiii mei nu traim 1000 de ani ca sa vedem daca tara avanseaza sau nu sau daca va disparea coruptia.
  Asa ca prefer sa ard etape si sa traiesc in alta parte unde nu trebuie sa ma stresez ca unii fura tot. Poate se fura si acolo dar nu la nivelul de aici.Si poate nu e vorba numai de asta, poate e vorba si de felul in care a evoluat/involuat societatea. De calcat linia continua, de claxonat la semafor, de injurat oriunde si oricand, de oprit pe marginea drumului si aruncat gunoaie, de constructii anapoda , fara drumuri , utilitati , de arun
  cat gunoi pe geam in spatele blocului…mai vrei sa mai insir aici „de ce””?

 2. ion_ionut1979@yahoo.com'ion marius on said:

  Salut Radu. Ai perfecta dreptate. Din fericire am vazut opinii asemanatoare si la alți blogeri, jurnalisti si formatori de opinie din Romania, din ce in ce mai mulți. Din pacate lumea nu are timp sa se mai gândească si de unde am plecat.
  Raportat la mine si familia mea , acum avem un standard de viata infinit mai bun ca in 1990. Am muncit mult toti membrii familiei, ne-am ținut toți de treaba, sa zicem ca am avut si momente in care am investit inteligent, dar una peste alte, nu visam noi in 1990 sa ajungem aici.
  Iar tara, Romania, cu toate bubele ei, cu toate momentele de disperare pe care ti le ofera, cu toți corupții si politicienii de 2 lei, s-a dezvoltat si a recuperat decalajele fata de vest. Mai avem mult de munca, dar direcția este buna.
  Daca tot ne place a ne comparăm cu alte țări, hai sa vedem:
  In africa nu este vreo tara cu standard de viata mai mare ca al româniei. Se zicem ca era africa de sud, dar s-au dus in bălării.
  In asia, doar japonia, korea de sud si taiwan ne depăsesc. Stiu, china a senzatie, dar doar in orasele mari, in rest de moare de foame.
  Pe rusi i-am cam depasit deja cu toate resursele lor.
  In orient, doar in israel de traieste mai bine, asta daca nu esti palestinian, dar avand in vedere situația privind securitatea in zona, cred ca tot mai bine a la noi.
  In america de sud nu am ajuns pana acum, dar cred ca înafara de chile si eventuale unele zone din argentina si brazilia nu ne bate nimic.
  In america centrala la fel. In america de nord, cred ca suntem peste mexic, clar sub Usa si canada.
  Australia si noua zeelandă ne bat, dar suntem peste toate statele insula din pacific.
  Intradevar, in europa ne-o cam luam de la țările din vest, dar fata de centru si est – ungaria, țările baltice, polonia, cehia, croatia, slovacia nu suntem prea departe. Nici fata de grecia si spania nu stam chiar atât de rau. in balcani dam lectii si cred ca suntem si peste turcia.
  Poate am facut o comparatie prea optimistă, dar trebuie sa ținem cont si de preturile curente, nu numai de salarii. La noi, desi iara la place sa ne plângem, sunt cele mai mici preturi din europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.