Calatorii si Expeditii

zoom
No comments

Roadtrip în nordul Canadei (Quebec)

Inițial am vrut să vedem aurora boreală, într-un final am ajuns să vedem doar pustietatea din nordul provinciei Quebec, multă zăpadă și să experimentăm cu un frig de -45 C care-ți taie efectiv respirația.

„Drept să vă spun e temperatura cea mai scăzută pe care am simțit-o vreodată până acum.

Chiar dacă am plecat din Montreal cu un pic de întârziere am reușit în prima zi (30 decembrie) să parcurgem drumul până la Val d’Or situat la 530 km nord-vest de Montreal. Val d’Or e practic un orășel care a fost construit în jurul mineritului, în special aurife. Mineritul în schimb a lăsat urme grave cum ar fi câteva cariere pe care nimeni nu s-a sinchisit să le astupe și să restaureze în zonă. Așadar în prima zi am parcurs 530 km în condițiile în care șoseaua era înghețată și pe drum au fost nu mai puțin de 3 accidente, iar pentru cel mai grav dintre ele a trebuit să așteptăm 2 ore ca autoritățile să vină să descarcereze victimele și să restabilească traficul. Dacă urmăriți imaginile video filmate de mine se pot vedea două mașini tamponate rău de tot. Sincer nici nu știu dacă cel lovit din lateral a supraviețuit. Cert e totuși că la ora 9 seara când am ajuns într-un final în Val d’Or erau -26 C. În următoarele două zile cu cât am urcat mai la nord am avut parte de temperaturi și mai scăzute, ele atingând și -45 C dacă luăm în considerare și factorul eolian. Drept să vă spun e temperatura cea mai scăzută pe care am simțit-o vreodată până acum.

NordCanada

„Tot drumul până la Matagami a fost superb prin pustiu, nici o localitate umană pe o bucată de mai bine de 120 de km.”

A doua zi am părăsit Val d’Or în jurul orei 12 la prânz când temperatura urcase până undeva la -20 C. Tot drumul până la Matagami a fost superb prin pustiu, nici o localitate umană pe o bucată de mai bine de 120 de km. Pe de o parte și alta a drumului înghețat, o perdea de brazi și alte conifere. După ce am ajuns în Matagami, o localitate unde nu trăiesc mai mult de 1500 de oameni ne-am cazat la hotelul la care băieții făcuseră rezervare. Țin să zic că în Matagami din nou era un frig cumplit de -32 C.
Fiindcă era noaptea de revelion am ciocnit la 12 un pahar de vin în camera de hotel iar după ca să sărbătorim într-un mod mai inedit anul nou am plecat pe James Bay road unde am condus aprox. 20 de km, ne-am oprit și am admirat pustietatea și liniștea înfiorătoare de acolo. Când am stins farurile mașinii s-a făcut un întuneric pe care poți să-l tai cu cuțitul.

Dacă sunteți curioși ce am mâncat pe drum, păi bine am avut o grămadă de carne la noi, de la Jerky Beef care e un fel de carne afumată și presată la tot felul de conserve de pește și carne presată. În afară de asta am mai avut supe pe care le-am gătit la arzător (în camera de hotel, să nu credeți că m-am încumetat să fac asta la -45 C) și multe fructe.

Chiar dacă probabilitatea să zărim aurora boreală a fost foarte mare pe 31 decembrie, nu am putut vedea nimic din cauza perdelei de nori care acoperea cerul. În prima zi din an ne-am trezit din nou cu o temperatură usturător de joasă de -31 de grade C care dacă luăm în considerare și factorul eolian se simțea ca la -45 C. Vremea era în schimb frumoasă iar drumul spre Radisson nu părea să prezinte prea mari dificultăți, așa că am pornit pe ruta spre Radisson unde am apucat să vedem o vulpe roșie cu o blană extraordinar de faină, dar am făcut cale întoarsă fiindcă Nick nu s-a simțit în stare să continue, fiindu-i frică să nu se întâmple ceva cu mașina lui și să înghețe în frigul acela, deși șansele ca lucrul acesta să se întâmple erau foarte mici, dat fiind faptul că aveam două mașini cu noi. N-a fost să fie de această dată dar sălbăticia și pustiul din jur erau incredibile. Să te uiți în jur și să-ți dai seama că nu ai nimic altceva decât animale sălbatice, frig, câțiva brazi și un orizont măreț e un sentiment grozav pe care îl recomand tuturor să-l experimenteze.

În acea seară am mai făcut o pauză în Val d’Or iar a doua zi ne-am întors în Montreal. Urmăriți video-jurnalul meu de mai jos, sper că e destul de haios…

Comentarii

comentarii


Susține #CycleTheAmericas în timp ce ești în vacanță!

Când călătoresti, poți cumpăra serviciile turistice de la tour-operatorul WISE.travel, urmând că 4% din valoarea achizițiilor să fie donate automat de WISE către expediția #CycleTheAmericas. În plus, alți 4% vor susține o organizație umanitară din România, fără costuri suplimentare pentru tine.

Este de ajuns să te înregistrezi prin banner-ul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.