Calatorii si Expeditii

zoom
1 comment

Quito, una din cele mai frumoase capitale din Americi

Am stat o lună de zile în Quito, capitala Ecuadorului şi capitala situată la cea mai mare altitudine din lume*.

Este unul din puținele oraşe din America Latină, de care pot spune că m-am îndrăgostit, de-a binelea. Trebuie să fiu onest, din Mexic şi până jos în Argentina, puține oraşe au vechimea şi arhitectura colonială a Quito-ului, care să întrerupă monotonia clădirilor de beton şi a cartierelor cu case de cărămidă şi prefabricate, de cele mai multe ori neterminate. În general, nu oraşele sunt punctul forte al țărilor sud-americane, ci peisajele şi zonele naturale, absolut fabuloase, deşi există câteva bijuterii de oraşe coloniale, în special în Mexic, dar şi în Guatemala, Columbia, Ecuador şi Peru. Practic centrele fostelor zone importante ale Imperiului Spaniol.

Totuşi, Quito, iese din tipar. Cu străduțele sale strâmte din centru, numeroasele cafenele şi aerul său boem, Quito, este poate unica capitală americană, care mi-a dat uneori senzația, că aş fi într-un oraş european. Aşadar, nu degeaba, Quito a fost primul oraş din lume (împreună cu Cracovia, în Polonia) care a fost inclus în patrimoniul umanității, UNESCO.

Desigur, caracterul mai lent al localnicilor, vânzătorii stradali şi prețurile mici, îmi aduceau aminte că mă aflu pe alt continent, departe de Europa. 

Chiar, că tot am adus subiectul prețurilor, în Quito, poți mânca un prânz complet cu $1,50, iar un bilet de troleu/autobuz costă doar 25 de cenți americani. Da, Ecuadorul a renunțat la moneda sa națională (Sucre-ul) în anul 2000, pentru dolar, stabilizând astfel foarte mult economia şi dându-i o predictibilitate crescută. Multe țări din America Latină au trecut şi trec periodic prin episoade inflaționiste (Venezuela de exemplu, are actualmente cea mai ridicată inflație din lume, care după spusele celor de la BusinessInsider, depăşea în februarie anul acesta, 800%). El Salvador, micuța țară din America Centrală, a schimbat şi ea de la colon, la dolarul american, chiar înaintea Ecudorului, în 1998, pentru motive similare.

Quito are poate cea mai mare concentrație de biserici din America Latină. O plimbare din Piața Mare (centrul de facto al oraşului), unde puteți admira monumentul independenței, în Piața San Francisco, unde se află una din cele mai vechi biserici ale oraşului, construită în sec XVI, până în Piața Santo Domingo, numărul bisericilor şi mănăstirilor este unul impresionant. Câteva dintre ele, printre care La Compañia, au interioare aurite, absolut fabuloase.

Fiind situat la 2.850 de m, primele zile m-am simțit oarecum obosit, dar această aclimatizare, are să-mi prindă extrem de bine pentru ascensiunile pe care mi le-am propus în perioada care urmează. Da, e puțin ciudat să fi într-un oraş de dimensiunile Bucureştiului, situat la o altitudine cu 300 de m mai mare ca vf. Moldoveanu. Dar, asta înseamnă zona andină, cu specificul ei vulcanic, în Ecuador.

La nord de Quito, în San Antonio de Pichincha, am dat o fugă, în compania a doi alți români, Maria şi George, la monumentul supranumit „Mitad del Mundo” (în traducere, Jumătatea Lumii), monument construit la sfârşitul anilor ’70 şi care s-a vrut a fi amplasat exact pe linia Ecuadorului, dar măsurători mai recente, au demonstrat că este, de fapt, la 240 de m mai la sud de linia imaginară, care împarte Pământul în două. Chiar şi aşa, este fain să-ți faci o poză acolo şi să admiri stemele Franței, Spaniei şi a Ecuadorului de pe monument, care, comemorează, totodată, prima expediție geodesică din istorie.

Dar, până la urmă, sunt de acord cu zicala românească, că omul sfințeşte locul şi poate, chiar cei pe care i-am întâlnit aici, în oraş, mi-au lăsat impresia asta faină. De fapt, în ochii quitenilor, călătorii sunt cu câteva clase peste restul. Oriunde am intrat şi povesteam ce fac, ori mi-au dat reducere, ori chiar m-au ajutat gratis. Ajunsesem aici cu o grămadă de lucruri lipsă şi cu niscaiva probleme la bicicletă (suport pe față rupt şi sistemul electric defect) şi dacă unii nu vindeau lucrurile respective, fie mă recomandau la alții, fie căutau ei ceva amic care să ştie pe unde pot găsi acel ceva sau rezolva acea problemă. Da, am simțit puțin din socialismul promovat de noul preşedinte, pe care-l cheamă, în mod paradoxal, Lenin, un nume nu chiar atât de rar în Ecuador.

Şi nu mai pun, că în tot acest timp, un băiat pe care l-am contactat pe couchsurfing, mi-a oferit o cameră de hotel gratis, Hotel Cumandá aparținând familiei sale. Altfel n-aş fi putut rămâne atâta timp, cât să-mi pot rezolva toate problemele şi să mă pot bucura de oraş.

De ieri, sunt (în sfârşit) din nou pe drum, spre Ibarra, unde plănuiesc să explorez puțin regiunea şi să urc câțiva vulcani de sub 5.000 de m, ca aclimatizare pentru cei mai grei, care urmează la începutul lunii august.

La revedere Quito, ne-om revedea cât de curând…

______________

*Quito, situat la 2.850 de m altitudine este depăşit doar de La Paz, dar cum Sucre este capitala constituțională a Boliviei, atunci Quito, rămâne capitala situată la cea mai mare altitudine din lume.

Comentarii

comentarii


Susține #CycleTheAmericas în timp ce ești în vacanță!

Când călătoresti, poți cumpăra serviciile turistice de la tour-operatorul WISE.travel, urmând că 4% din valoarea achizițiilor să fie donate automat de WISE către expediția #CycleTheAmericas. În plus, alți 4% vor susține o organizație umanitară din România, fără costuri suplimentare pentru tine.

Este de ajuns să te înregistrezi prin banner-ul de mai jos:

One comments on “Quito, una din cele mai frumoase capitale din Americi
  1. lucyanul@yahoo.com'Luci on said:

    Ma bucur ca am vizitat si eu Quito prin povestile si filmarile tale.
    Multam si drum bun in continuare, Radu!

    P.S. Suntem cu ochii pe tine 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.