Calatorii si Expeditii

zoom
No comments

Oraşul de chirpici Chan Chan – cea mai mare aşezare pre-columbiană din America de sud

Lângă Trujillo, la aproximativ 500 de km nord de Lima, se află fosta capitală a imperiului Chimú, Chan Chan. 

Cunoscut ca oraşul din chirpici şi cea mai mare aşezare pre-columbiană din America de sud, locul acesta degajă o energie aparte şi dacă ajungeți prin Peru, nu ar trebui să-l ratați. 

Peru are atâtea locuri grozave, dar din păcate, majoritatea turiştilor grăbiți, se duc doar în Lima, Cuzco şi Machu Picchu, hai poate şi un pic pe lângă Arequipa. Trebuie să recunosc că zona de nord a Perului, nu este cea mai curată şi organizată, dar locul acesta se merită vizitat. Eu am dat un tur ruinelor aflate la 5 km de centrul oraşului Trujillo, pe bicicletă şi nu am plătit nici o taxă de intrare. Probabil că dacă aş fi intrat la muzeu, plăteam, dar o plimbare printre zidurile si ruinele Chan Chan-ului nu m-a costat nimic.

Puțină istorie

Vreme de 570 de ani, aproximativ între anii 900 şi 1470 d. Hr., Chan Chan, (original „Jang Jang” însemnând „Soare Soare dar care a rămas cunoscut ca Chan Chan datorită colonizatorilor spanioli care nu puteau să pronunțe corect acest nume) a fost capitala imperiului Chimor, al civilizației Chimú. Asta până să fie cuceriți de către incaşi şi incorporați în vastul imperiu al celor din urmă.

Una dintre legendele locului, zice că primul rege al civilizației Chimú, se numea Tacaycamu şi a ajuns pe coasta peruviană cu o flotă de plute şi a fondat civilizația a cărei capitală, în vremurile de glorie ale sale, avea să ajungă la o populație situată între 40.000 – 60.000 de locuitori.

Totuşi, odată cu cucerirea incaşă şi mai apoi sosirea colonizatorilor spanioli, mai precis a conquistadorului Francisco Pizzaro, care înființează şi oraşul Trujillo, Chan Chan, avea să cunoască decăderea şi eventual, să dispară. Ruinele oraşului se întind în ziua de azi pe aproximativ 20 de kilometrii pătrați.

Cu bicicleta printre ruine

De obicei înnoptez la pompieri sau la poliție, dar în Trujillo, nu m-au primit nici unii, nici alții, aşa că am rămas peste noapte la hostelul Backpackers. 25 de soli noaptea ($8) e un preț decent, şi e curățel şi situat central. 

De la hostel la ruine, am făcut exact 1 oră pe biță, şi intrarea este la şoseaua principală, nu prea ai cum să o ratezi. 
Am ajuns aproape de ora închiderii muzeului (orele 16:00), dar nu muzeul era cel care mă interesa cu adevărat, ci ruinele, pentru care nici nu am trebuit să plătesc. 

De fapt, cred că este ideal să prinzi soarele ăla de dinainte de asfințit, reflectat pe clădirile din lut. Altfel se simte şi vede locul ăsta.

Şi da, a fost super fain să pot da turul ruinelor pe biță. La ultimul complex, fiind singurul turist rămas, s-a speriat paznicul de mine. A crezut că eram la furat şi mi-a zis să o tulesc că ar fi destui hoți prin zonă care mă pot lăsa fără biclă, aşa că i-am dat bătăi şi m-am dus să înnoptez în Salaverry, dar vizita la Chan Chan, va rămâne una emblematică.

Comentarii

comentarii


Susține #CycleTheAmericas în timp ce ești în vacanță!

Când călătoresti, poți cumpăra serviciile turistice de la tour-operatorul WISE.travel, urmând că 4% din valoarea achizițiilor să fie donate automat de WISE către expediția #CycleTheAmericas. În plus, alți 4% vor susține o organizație umanitară din România, fără costuri suplimentare pentru tine.

Este de ajuns să te înregistrezi prin banner-ul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.