Calatorii si Expeditii

zoom
No comments

Fotoreportaj: povestea bananelor ecuadoriene – cum sunt procesate şi ambalate

Bananele sunt cel mai bine vândut fruct din lume. Nu cred că există om să nu ştie de banane şi să nu şi le dorească. Dar câți dintre noi suntem la curent cu modul în care acestea sunt crescute, procesul de culegere şi ambalare şi mai ales condițiile de lucru ale muncitorilor din această industrie?

În penultima mea zi de pedalat prin Ecuador, pe drumul spre Huaquillas, am trecut mai întâi printr-o zonă de plantații şi mai apoi, întâmplător, am dat şi de locul în care bananele erau procesate, ambalate şi încărcate într-un camion, spre livrare.

Conform unui raport pe 2016 al celor de la World Top Exports, Ecuadorul este cel mai mare exportator de banane din lume. Bananele ecuadoriene reprezintă 23.3% din totalul exportat şi însumează o cifră de afaceri de $2,7 miliarde, conform aceluiaşi raport. Deci, aproape una din trei banane pe care le consumăm, provine din Ecuador.

Nu aveam planificat să ajung într-un asemenea centru de procesare, dar cum am dat din întâmplare peste unul, chiar la marginea şoselei, am zis că merită o pauză, cât să mă holbez la ritmul alert al angajaților care muncesc din greu ca să prepare bananele care ajung mai apoi, pe mesele noastre, în Europa.

Procesul este următorul:

1. Bananele sunt culese cu o prăjină direct din plantație şi transportate pe o bandă rotitoare spre centrul de procesare.

2. La intrare în centrul de procesare, sunt spălate cu furtunul de către un angajat şi aruncate într-un bazin cu apă.

3. În bazin sunt sortate. Cele care au o singură urmă de stricăciune, sunt îndepărtate.


4. Bananele sunt etichetate şi împachetate în binecunoscutele cutii de banane şi încărcate în camion.

Ceea ce m-a frapat de la bun început, a fost să văd doi tineri adolescenți care lucrau în acel centru şi ritmul foarte alert în care munceau cu toții, condițiile oarecum precare şi salariile mici de care mi-au zis că au parte.

Chiar anul acesta, Anca Elena Gheorghică, de la asociația Mai Bine din Iaşi, a documentat foarte bine, în călatoria sa în Ecuador, întreaga poveste a bananelor: cum ajung ele de la producător la consumator şi cât de just este tot acest proces. Toate aceste date, pot fi găsite pe site-ul dedicat proiectului, dar am să reiterez şi eu, mai jos, câteva dintre cele mai interesante puncte.

 • După bumbac, bananele sunt a doua cultură din lume ca nivel de tratare chimică, iar companiile, nu ezită să economisească banii pe care ar trebui să-i dea pe echipamente de protecție a angajaților.
 • Deși sunt transportate jumătate de glob, sunt în medie cu un sfert mai ieftine decât merele, un fruct local european, asta pentru că angajații sunt extrem de prost plătiți şi se pune foarte multă presiune pe ei.
 • În trecut, afacerea cu banane era dominată numai de o mână de companii ce se ocupau de cultivarea bananelor. Cu toate acestea, recent, ele au fost înlocuite de jucători mult mai importanți – supermarketurile. Ele cumpără direct din țările producătoare şi nu ezită să profite şi să controleze prima verigă,  producătorul, care nu are prea multe alternative şi trebuie să cedeze, de cele mai multe ori.

  Singura soluție pentru aceste nereguli, ar fi să sprijinim şi milităm pentru comerțul echitabil. Cum o putem face?

  1. Semnând petiția lansată de asociația Mai Bine, prin care se cere lanțurilor de supermarketuri Auchan, Billa, Carrefour, Kaufland şi Lidl să facă disponibile şi vizibile fructele certificate Fairtrade.
  2. Sprijină mişcarea Fairtrade şi implică-te direct, în acțiunile celor de la Mai Bine.

  Comentarii

  comentarii


  Susține #CycleTheAmericas în timp ce ești în vacanță!

  Când călătoresti, poți cumpăra serviciile turistice de la tour-operatorul WISE.travel, urmând că 4% din valoarea achizițiilor să fie donate automat de WISE către expediția #CycleTheAmericas. În plus, alți 4% vor susține o organizație umanitară din România, fără costuri suplimentare pentru tine.

  Este de ajuns să te înregistrezi prin banner-ul de mai jos:

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.