Calatorii si Expeditii

zoom
2 comments

Cerșetoria nu are granițe

Cerșetoare româncă de etnie rromă„Am 4 copii. Mi-am pierdut slujba. Nu am bani de chirie și de mâncare. Ajutați-mă cu un bănuț. Mulțumesc.”
Sunt convins că sunteți cu toții obișnuiți cu imaginea de mai sus dar dacă credeți că aceasta este o poză de la metroul din București, Paris, Roma sau Madrid vă înșelați amarnic. Poza este într-adevăr făcută la o stație de metrou dar una de pe continentul american, mai precis în orașul canadian Montreal. Locuiesc în apropiere de această stație de metrou din septembrie și am cam învățat că cerșetorii locali au un colț desemnat unde de obicei cântă și lumea le mai aruncă în grabă câțiva cenți dar chiar și așa probabil că nu aș fi dat prea mare importanță acestei femei din imagine dacă nu m-aș fi trezit duminica trecută când mă aflam într-un restaurant din centrul Montrealului cu o doamnă oarecare cu fustă lungă, batic pe cap și o iconiță în mână, implorându-mă cu o expresie învățată de acasă să-i dau un dolar. Credeți-mă lucrurile acestea sar imediat în evidență atunci când locuiești în America de Nord iar luni în timp ce mă pregăteam să iau metroul spre universitate am văzut-o pe tanti din imagine cerșind cu cartonul în mână, carton pe care scria în limba franceză „Am 4 copii. Mi-am pierdut slujba. Nu am bani de chirie și de mâncare. Ajutați-mă cu un bănuț. Mulțumesc.” În acel moment mi-am dat seama că episodul de duminică nu a fost unul izolat, așa că mi-am scos telefonul și dând să-i fac o poză a întors capul și cum sunt eu curios din fire nu m-am rezumat doar la asta ci m-am dus spre dânsa să-i vorbesc, să o întreb una alta și am ghicit bine că vorbește româna, dar din păcate nu a fost foarte cooperativă și nu am aflat mai multe decât cele ce erau scrise pe cartonul dânsei așa că am plecat mai departe spre universitate. Cert este că realitatea din spatele acestor două femei românce de etnie rromă este mult mai tristă și complexă decât am crezut inițial.

Cerșetoria românească, fenomen european sau global?
Începând cu 2005 presa europeană a relatat sute și mii de cazuri criminale comise de rromii români pe bătrânul continent și în special cele care sunt regizate de clanuri care câștigă milioane de euro de pe urma trimiterii copiilor țigani la furat, dat fiind faptul că aceștia în marea parte a cazurilor nu pot fi trași la răspundere atunci când sunt prinși. În schimb dacă cineva credea că fenomenul va rămâne unul specific Europei se pare că acel cineva s-a înșelat amarnic. După o scurtă cercetare făcută prin presa canadiană, americană și românească am descoperit niște informații cu adevărat uluitoare.

Drumul România-Canada trece prin Mexic și S.U.A.
Deținătorii de pașaport românesc au nevoie de viză pentru a intra în Canada și Statele Unite, dar nu în Mexic așa că prin intermediul unor agenții de turism, celor interesați să ajungă la furat sau cerșit în SUA sau Canada li se rezervă o vacanță la Cancun sau Mexico City. Asta este doar un pretext fiindcă ei nu merg însă în stațiuni, ci sunt duși de călăuze la granița cu Statele Unite iar de acolo încearcă să ajungă la Los Angeles și New York dar și în Canada. Marea parte a celor care organizează așa numitele excursii sunt temuți interlopi din Craiova iar costul se ridica la 8.000 de dolari, de persoana. 5.000 se dau pentru trecerea frauduloasa a frontierei, iar în jur de 2.000 ajung la membrii rețelei din România. (sursa: ProTv). Conform San Diego Reader mai bine de 2200 de cetățeni români ar fi trecut în acest fel fraudulos frontiera dintre Mexic și S.U.A. din 2010 până acum. Marea parte a acestora se predau benevol autorităților în localitățile de frontieră Imperial Beach și Campo. Totul este bine planificat dinainte și frontiera se trece în grupuri de câteva zeci, grupuri formate musai și din femei, de multe ori gravide. După ce aceștia se predau autorităților și sunt audiați de ofițerii de la poliția de frontieră li se stabilește o dată când pot fi audiați de un ofițer de imigrație dar nu sunt întorși din drum ci lăsați în voia lor pe teritoriul american. Din acest punct se continuă drumul fie spre nord, fie spre vest.

De ce este Canada aleasă ca destinație finală?
Mulți din cei care ajung în S.U.A. continuă spre Canada și asta fiindcă această țară le oferă celor care cer azil un ajutor bănesc și de alte feluri considerabil. Schema este următoarea. Se traversează granița pe la Derby Line, Vermont, respectiv Stanstead, Quebec o localitate care este practic împărțită în două între Canada și SUA. Înainte de 11 septembrie pe aici se putea trece ca „prin brânză” dar chiar  și acum când controalele la granița americano-canadiană s-au intensificat se poate trece relativ ușor dintr-o țară în alta neexistând nici un gard, ci doar câteva camere de filmat amplasate în anumite puncte cheie. Imediat cum grupurile de imigranți ilegali trec frontiera ei se predau din nou, de data aceasta autorităților  candiene cerând azil politic motivat pe faptul că ar fi marginalizați în România. Purtătorul de cuvânt al postului de poliție din Magog, o localitate canadiană aflată în imediata vecinătate a graniței, Paul Tear declara în 2012 că „este ca și cum ar fi avut totul programat într-un GPS.” Din momentul în care ei fac această cerere de azil automat li se acordă anumite drepturi. În schimb, până când situația lor este clarificată de ministerul imigrației ei sunt liberi să practice cerșetoria, furtul și alte activități criminale.

Punctul de trecere a frontierei canadiene, Derby Line, Vermont -Stanstead, Quebec. Foto: Toby Talbot

Recția canadienilor
Puși față în față cu acest fel de abuzuri canadienii au început încă de anul trecut să umble la legile imigrației în Canada iar sub noua lege cei care trec ilegal granița canadiană și sunt suspectați ca fiind aduși în țară via rețele criminale pot fi încarcerați. În schimb cei în cauză nu pot fi opriți să ceară azil. Totodată controalele la graniță au fost intensificate și toate drumurile care erau anterior nepăzite și pe unde se putea circula liber între S.U.A. și Canada au fost blocate.
De cealaltă parte a baricadei, Gina Csanyi-Robah directoarea centrului comunitar al rromilor din Toronto nu crede că acești cetățeni români de etnie rromă sunt aduși aici în vederea săvârșirii de fapte criminale ci mai degrabă fiindcă ar fi în căutarea unei vieți mai bune, departe de prejudecățile de care sunt înconjurați în țara de origine, România. (Sursa: yahoo.com)

Comentarii

comentarii


Susține #CycleTheAmericas în timp ce ești în vacanță!

Când călătoresti, poți cumpăra serviciile turistice de la tour-operatorul WISE.travel, urmând că 4% din valoarea achizițiilor să fie donate automat de WISE către expediția #CycleTheAmericas. În plus, alți 4% vor susține o organizație umanitară din România, fără costuri suplimentare pentru tine.

Este de ajuns să te înregistrezi prin banner-ul de mai jos:

2 comments on “Cerșetoria nu are granițe
  1. victor.perdevara@gmail.com'Victor Perdevara on said:

    Am activat ca voluntar in cateva proiecte unde beneficiarii erau tigani. Nu stiu cum sunt cei care ajung in America,Canada sau Mexic. Pot sa vorbesc despre experienta mea si ce am vazut. Copilul e un axis mundis pentru familie si grup. L-am vazut in prima linie atunci cand familia pomenea de mancare, bani si alte probleme capitale. Ridicau din umeri atunci cand le spuneai de mizeria din casa sau de prietenul sobolan care sta ascuns dupa un PET de bere. Imi amintesc ca intr-o zi scurta de iarna am scos dintr-o casa o caruta de gunoaie. Se miscau apoi ca ursul de la zoo.

  2. vladguzu@gmail.com'Vlad G on said:

    Interesant articol. Totusi o idee m-a socat inca de la inceput. ”am cam învățat că cerșetorii locali au un colț desemnat unde de obicei cântă și lumea le mai aruncă în grabă câțiva cenți”. Nu trebuie confundati muzicienii care canta la metrou cu cersetorii. Unii dintre cei care canta la metrou au chiar CD-uri de vanzare, sunt studenti la muzica, canta in formatii, au studii muzicale, nu sunt cersetori. O fac din placere, si daca mai castiga un ban, foarte bine. Ei nu cersesc, ei pur si simplu canta. Eu insumi am cantat o data la metrou, am prieteni care si ei au cantat si sunt pe departe de a fi cersetori. Cersetori in Montreal, sunt cei prin centru (pe strada Ste-Catherine) care cersesc pentru o bucata de paine, alcool sau chiar droguri fara sa ofere in schimb nici un talent cum ar fi cel de a canta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.